Matematik

Finans - Lån

18. november 2018 af Muse123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Den 1. januar 2014 købte Ole et sommerhus til 980000 kr. Den andel af sommerhusets pris, der måtte belånes med et kreditforeningslån var 60%. Ole havde selv en opsparing på 40000 kr. til udbetaling og skulle derfor finansiere resten af prisen med et banklån. 

Husets pris:      980000 kr.

Udbetaling:       40000 kr.

Lånebehov:       940000 kr.

Kreditforeningslån 60% af 980000 (rente 0,17% pr. måned):        588000 kr.

Banklån (rente 0,33% pr. måned.)

Ole vælger, at kreditforeningslånet skal være afdragsfrit, og at banklånet skal betales tilbage med månedlige ydelser over 10 år. Renten på banklånet er 0,33% pr. måned, og renten på kreditforeningslånet er 0,17% pr. måned. 

a)  Bestem størrelsen på banklånet.

b)  Bestem den månedlige ydelse på banklånet.

c)  Gør rede for, at restgælden på banklånet den 1. januar 2017 er 260588,79 kr.

d)  Bestem den samlede månedlige ydelse på det afdragsfrie kreditforeningslån og banklån. 


Svar #1
18. november 2018 af Muse123 (Slettet)

Jeg  er på bar bund i denne opgave har rodet med den i 1 1/2 time nu, og kan simpelthen ikke løse den, er der nogen der kan give mig et hint så jeg kan komme igang med den, det ville være en kæmpe hjælp


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2018 af mathon

\begin{array}{llrclrcrc} a)&\textup{l\aa nebehov:}&&&&&&=&940000\\ &\textup{kreditforeningsl\aa n:}&&&940000\cdot 0.60&&&=&564000\\ &\textup{bankl\aa n:}&&&940000\cdot 0.40&&&=&376000\\\\ b)&\textup{m\aa nedlig ydelse bankl\aa n:}&y&=&\frac{376000\cdot 0.0033}{1-1.0033^{-120}}&&&=&3799.68\\\\ c)&\textup{rest\ae ld 1. jan 2017:}=&376000\cdot 1.0033^{36}-3799.68\cdot \frac{1.0033^{36}-1}{0.0033}&&&&&=&278355.91\\\\ d)&\textup{samlet m\aa nedlig ydelse:}&3799.68+564000\cdot 0.0017&&&&&=&4758.48 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2018 af AMelev

a) Du har størrelsen af kreditforeningslånet, resten af lånebehovet er banklån 

b) Benyt annuitetsformlen (se din formelsamling) Beregn det gerne i regnearket i c)

c) Lav et regneark med hovedstol G (det lånte beløb), rentefod (r), ydelse (y), og antal terminer (n) i fire celler samt en tabel med
Ternin (start med 0, svarende til 1. jan 2014), Restgæld , Renter, Afdrag (og evt. Ny restgæld)

Alternativt kan du anvende metoden fra #2 med de rigtige tal, hvis du kan gennemskue hvorfor.
#2 har regnet med kreditforeningslån på 60% af lånebehovet i stedet for husprisen. Derfor andre tal, men metoderne er i orden.

d) Beregn den mdl. rente af kreditforeningslånet og læg det til ydelsen for banklånet.


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. november 2018 af mathon

efter korrektion:

\begin{array}{llrclrcrc} \\ a)&\textup{kreditforeningsl\aa n:}&&&980000\cdot 0.60&&&=&588000\\ &\textup{bankl\aa n:}&&&980000\cdot 0.40-40000&&&=&352000\\\\ b)&\textup{m\aa nedlig ydelse bankl\aa n:}&y&=&\frac{352000\cdot 0.0033}{1-1.0033^{-120}}&&&=&3557.14\\\\ c)&\textup{rest\ae ld 1. jan 2017:}&352000\cdot 1.0033^{36}-3557.14\cdot \frac{1.0033^{36}-1}{0.0033}&&&&&=&260588.79\\\\ d)&\textup{samlet m\aa nedlig ydelse:}&3557.14+588000\cdot 0.0017&&&&&=&4556.74 \end{array}


Skriv et svar til: Finans - Lån

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.