Kemi

Opløselighedsprodukt

23. november 2018 af hjælpmodtages - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med at læse til eksamen og er nu nået til et emne om heterogene ligevægt. Her er forsøget reaktionen mellem kobber og sølv(I)sulfat. Da vores lærer gennemgik opgaverne fandt han frem til, at vi ved en mættet opløsning af sølvsulfat kan opløse 0,028 mol i 1 L demi vand. Er dette opløselighedsproduktet? 

Ag2SO4 (s) <=> 2Ag+ + SO42- (aq) 

Jeg troede nemlig man fandt opløselighedsproduktet ved at gange de to reaktanters koncentrationer med hinanden, (som er 0,055 M og 0,028 M), men så bliver mit resultat 8,5 · 10-5. Er lidt lost her, nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2018 af janhaa

ja:\\ K(sp)=0,028*0,056^2=8,78*10^{-5}\,(M^3)


Svar #2
23. november 2018 af hjælpmodtages

Men er det så det samme som 0,028 mol i 1 L vand? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2018 af janhaa

0,028 mol/L = 0,028 M


Svar #4
23. november 2018 af hjælpmodtages

Jamen så er 8,78 · 10-5 M3 og 0,028 M vel ikke det samme eller hvad? Hvilket et af dem er så opløselighdsproduktet


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. november 2018 af janhaa

solubility pruduct is K(sp) = 8,78*10^{-5}\,M^3


Svar #6
23. november 2018 af hjælpmodtages

Okay super, men hvordan er min lærer så kommet frem til, at der i en mættet opløsning af sølvsulfat kan opløse 0,028 mol i 1 L demi vand? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2018 af mathon

\small \small \begin{array}{lrclrcrc} \textup{kaldes den mol\ae re}\\ \textup{opl\o selighed af }Ag_2SO_4\textup{ for s}\\ \textup{haves:}&(2s)^2\cdot s&=&K_{sp}\\\\ &4s^2 \cdot s &=&K_{sp}\\\\ &4s^3&=&K_{sp}\\\\ &s&=&\left ( \frac{K_{sp}}{4} \right )^{\frac{1}{3}}\\\\ &s&=&\left ( \frac{8.78\cdot 10^{-5}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}\\\\ &s&=&0.0278\; M \end{array}


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.