Dansk

hjælp til at omformulere det kort

29. november 2018 af 14049126 - Niveau: B-niveau

Hvordan kan vi med økonomisk teori forklare, at øgede offentlige investeringer kan vende en negativ økonomisk udvikling? 

Vi kan starte med at se på, hvad det betyder for beskæftigelsen, når man laver et offentlig bygge- og anlægsprojekt som fx at bygge en motorvej eller renovere en skole. 

Hverken veje eller skoler bygger sig selv. Den offentlige sektor skal i første omgang hyre/købe entreprenører til at udføre byggeprojektet. I kredsløbet svarer det til, at pengestrømmen fra den offentlige sektor til virksomhederne øges på grund af køb af varer og serviceydelser. 

De entreprenører, som skal udføre byggeprojektet skal sandsynligvis ud og ansætte flere folk til at løse opgaven. Det er ensbetydende med, at pengestrømmen fra virksomheder til husholdninger øges i form af løn til de folk, som ansættes. 

Som vi så ovenfor antager vi, at en øget indkomst til husholdningerne medfører et øget forbrug – og dermed en øget efterspørgsel på virksomhedernes varer. 

Effekten på beskæftigelsen smitter altså af på forbrugernes efterspørgsel og kæden af begivenheder, som følger heraf, ligner i store træk effekterne af en skattelettelse. 

Udover den direkte effekt på beskæftigelsen kan et bygge- og anlægsprojekt også medføre, at virksomhederne øger efterspørgslen på maskineri og materialer fra underleverandører – altså fra andre virksomheders produkter. Det kan betyde, at andre virksomheder også får gavn af den offentlige investering og på tilsvarende måde skal ud og ansætte flere folk


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2018 af Stygotius

Dette indlæg har næppe noget med faget "dansk*" at gøre.


Skriv et svar til: hjælp til at omformulere det kort

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.