Kemi

Puffersystemer

09. december 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej!

Hvordan skal man beregne volumen? Er det rigtigt at man først skal beregne pH i puffer?

Mange tak på forhånd!

Vedhæftet fil: Puffer.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. december 2018 af Heptan

Det er godt tænkt, men det virker ikke ... der går et eller andet galt og jeg kan ikke lige se hvad. Men en ting er i hvert fald, at en puffer er en PUFFER, så hvis du bare beregner hvor meget oxonium der skal til for at gå fra 7,39 til 7,21 så går det galt, fordi pufferen jo absorberer meget af oxonium, ligesom en stødpude. Du får til gengæld et større tal (og ikke et mindre tal), så det tyder på at der går noget galt når man regner med logaritmer på den måde.

Nå, men her er den måde man plejer at løse opgaven på:

pH=pK_s+\log\left ( \frac{n(B)-n(HCl)}{n(S)+n(HCl)} \right )

Indsæt tallene og løs ligningen for n(HCl). Volumen beregnes så med formlen V = n/c.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. december 2018 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. december 2018 af mathon

a)
               \small 7.39=7.2+\log\left ( \frac{0.04-x}{0.02+x} \right )

               \small 10^{0.19}= \frac{0.04-x}{0.02+x}

               \small x=0.003540\; mol=3.540\; mmol             

               \small V_{HCl}=\frac{3.540\; mmol}{2\; \tfrac{mmol}{mL}}=1.77\; mL\; HCl


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. december 2018 af mathon

b)
               \small \small 7.65=7.2+\log\left ( \frac{0.04+x}{0.02-x} \right )

               \small 10^{0.45}= \frac{0.04+x}{0.02-x}

               \small x=0.004287\; mol=4.287\; mmol             

               \small V_{NaOH}=\frac{4.287\; mmol}{2\; \tfrac{mmol}{mL}}=2.14\; mL\; NaOH


Svar #5
09. december 2018 af Stjerneskud2016

Mange tak!

Det eneste jeg ikke forstår er hvorfor du har i opgave a) (n__b-x/n__s+x) og i opgave b) (n__b+x/n__s-x)

Hvorfor bytter man om på tal + og -?

mathon


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2018 af mathon

Når der tilsættes HCl mindskes \small HP{O_4}^{2-}\textup{ der bliver til }H_2P{O_4}^-.

Basen mindskes med samme antal mol som den korresponderende syre øges - derfor minus ved basen og plus ved syren.

Når der tilsættes NaOH mindskes \small H_2P{O_4}^-\textup{ der bliver til }HP{O_4}^{2-}.

Basen øges med samme antal mol som den korresponderende syre mindskes - derfor plus ved basen og  minus ved syren.


Skriv et svar til: Puffersystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.