Kemi

Opløselighedsproduktet.

17. december 2018 af Guldægget (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg har et spørgsmål vedr opløselighedsprodukt som jeg ikke lige kan regne ud. 

Ksp er givet ved = 1.05*10^(-16). 

molarmassen er 418.57g/mol. 

Der er tale om Ag3Po4. 

Jeg har opstilt ligningen 

Ag3Po4 => 3Ag(+) + Po4(3-)

Hvorefter jeg vil finde opløseligheden. 

Ksp=[Ag][Po4] => 1.05*10(-16)=x*(x^3)=> 1.05*10^(-16)=x^4

x=1.01*10(-4)mol/L

x*418.57(g/mol)=4.23*10^(-2) g/L.. 

Hvilket er forkert. resultatet skal være 1.86*10^(-2)g/L. 

Jeg kan virkelig ikke se hvad pokker det er jeg gør galt her? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2018 af mathon

Kaldes den molære opløselighed for \small s
haves:
                       \small \left [ Ag^+ \right ]^3\cdot \left [ P{O_4}^{3-} \right ]=K_{sp}

                        \small (3s)^3\; \cdot\, \,\, \,\, \, s\; \; \; \; \;\, \, \, =K_{sp}

                       \small 27s^4=K_{sp}

                       \small s=\left (\frac{K_{sp}}{27} \right )^{\frac{1}{4}}=\left ( \frac{1.05\cdot 10^{-16}\; M^4}{27} \right )^{0.25}=4.44075\cdot 10^{-5}\; M

omregnet til \small \tfrac{g}{L}\textup{:}

                                \small \left (4.44075\cdot 10^{-5}\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left (418.57 \; \tfrac{g}{mol} \right )=1.86\cdot 10^{-2}\; \tfrac{g}{L}                       


Skriv et svar til: Opløselighedsproduktet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.