Kemi

Opløsningsopgave

23. december 2018 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

En, der kan hjælpe mig med hvordan jeg skal løse opgaven?

Jeg synes den er svær, fordi jeg ikke ved andet end pH (og så også pOH, som kan udregnes), men hvordan finder jeg lige den aktuelle stofmængdekoncentration på baggrund af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Vi kan finde pOH ud fra formlen

pH + pOH = 14

Så vi har

pOH = 14 - 12,50 = 1,50

pOH er jo defineret som

pOH = -log([OH-])

så vi finder koncentratione af OH- som

[OH-] = 10-pOH

[OH-] = 10-1,50 = 0,0316 M

Da der er kommet to OH- og én Ba2+ fra hvert Ba(OH)2-molekyle, så må der gælde

[Ba2+] = ½*[OH-]

[Ba2+] = ½*0,0316 M = 0,0158 M

2)

Hvis opløsningen bliver fortyndet 10 gange, så falder koncentrationen af OH- til en tiendedel.

[OH-]ny = 0,0316 M / 10 = 0,00316 M

Dette giver 

pOH = -log(0,00316) = 2,50

hvoraf vi finder

pH = 14 - 2,50 = 11,50


Svar #2
23. december 2018 af Egofaciens (Slettet)

TUSINDE tak for din tid!


Skriv et svar til: Opløsningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.