Matematik

Skæringspunkter

02. januar 2019 af Ryder - Niveau: B-niveau

Hej guys,

Jeg er igang med en opgave hvor jeg skal finde skæringspunkterne ved x-aksen og ved y-aksen.

Ligningen til opgave lyder sådan 2x^3 -x^2 -x

Spørgsmålet er hvordan man finder det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. januar 2019 af peter lind

skæring med y aksen: sæt x=0

skærig med x aksen: Løs ligningen f(x) = 0. Tip sæt x ud foran en parantes


Svar #2
02. januar 2019 af Ryder

#1

skæring med y aksen: sæt x=0

skærig med x aksen: Løs ligningen f(x) = 0. Tip sæt x ud foran en parantes

Forstår det desværre ikke stadig helt, kunne du uddybe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. januar 2019 af ringstedLC

Rent formelt; der er ingen ligning i dit spørgsmål, da der ikke er et lighedstegn.

Grafens skæringspunkt med y-aksen findes ved at indsætte x lig 0, da alle punkter på denne er på formen (0, y).

Grafen for et 3. gradspolynomium kan have op til 3 skæringspunkter med x-aksen som findes ved at sætte y lig 0, da denne er på formen (x, 0).

\begin{align*} y = 0 &= 2x^3-x^2-x \\ 0 &= x\cdot \left ( 2x^2-x-1 \right )\Downarrow \\ x=0&\vee2x^2-x-1=0 \\ \end{align*}

Nul-reglen er benyttet.


Svar #4
03. januar 2019 af Ryder

Je

#3

Rent formelt; der er ingen ligning i dit spørgsmål, da der ikke er et lighedstegn.

Grafens skæringspunkt med y-aksen findes ved at indsætte x lig 0, da alle punkter på denne er på formen (0, y).

Grafen for et 3. gradspolynomium kan have op til 3 skæringspunkter med x-aksen som findes ved at sætte y lig 0, da denne er på formen (x, 0).

\begin{align*} y = 0 &= 2x^3-x^2-x \\ 0 &= x\cdot \left ( 2x^2-x-1 \right )\Downarrow \\ x=0&\vee2x^2-x-1=0 \\ \end{align*}

Nul-reglen er benyttet.

Jeg forstår det stadig ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. januar 2019 af OliverHviid

Kan du beskrive helt præcist, hvor det går galt? Altså, hvad er det, du ikke forstår? Så er det lettere at hjælpe.


Svar #6
05. januar 2019 af Ryder

#5

Kan du beskrive helt præcist, hvor det går galt? Altså, hvad er det, du ikke forstår? Så er det lettere at hjælpe.

Den sidste linje altså x= 0 V 2x^2 -x -1 = 0

Er dette løsningen ? Men til hvilken y eller x? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2019 af OliverHviid

Du skal løse den fremkomne andengradsligning 2x²-x-1=0. Her bør du gerne få x=-1/2 og x=1. Derfor ved du, at din funktion  skærer x-aksen i disse to punkter. Du ved desuden også, at den skærer i x=0. For at finde ud af, hvor den skærer y-aksen, så indsætter du x=0 og ser, hvad du får. Her er det tydeligt, at det også  bliver 0. Tegn eventuelt grafen for at få overblik over situationen; det er altid en god idé.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2019 af ringstedLC

Du skulle gerne være bekendt med tegnene "∨" som betyder logisk eller og "∧" som betyder logisk og.


Svar #9
05. januar 2019 af Ryder

#7

Du skal løse den fremkomne andengradsligning 2x²-x-1=0. Her bør du gerne få x=-1/2 og x=1. Derfor ved du, at din funktion  skærer x-aksen i disse to punkter. Du ved desuden også, at den skærer i x=0. For at finde ud af, hvor den skærer y-aksen, så indsætter du x=0 og ser, hvad du får. Her er det tydeligt, at det også  bliver 0. Tegn eventuelt grafen for at få overblik over situationen; det er altid en god idé.

Hvordan ved du at x=1/2?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. januar 2019 af ringstedLC

#9: Det gør #7 ved at løse ligningen:

\begin{align*} 2x^2-x-1 &= 0 \\ x &= \frac{-b\pm\sqrt{b^2-4ac}}{2a} \end{align*}


Svar #11
05. januar 2019 af Ryder

#7

Du skal løse den fremkomne andengradsligning 2x²-x-1=0. Her bør du gerne få x=-1/2 og x=1. Derfor ved du, at din funktion  skærer x-aksen i disse to punkter. Du ved desuden også, at den skærer i x=0. For at finde ud af, hvor den skærer y-aksen, så indsætter du x=0 og ser, hvad du får. Her er det tydeligt, at det også  bliver 0. Tegn eventuelt grafen for at få overblik over situationen; det er altid en god idé.

Så for at finde y skal jeg sige 2*0^2-0*1= 0? eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2019 af ringstedLC

#11: Det er ikke nødvendigt for at finde skæringspunkterne med x-aksen (læs #1 og #3 igen). Har du fundet rødderne til 2. gradsligningen?


Svar #13
05. januar 2019 af Ryder

#12

#11: Det er ikke nødvendigt for at finde skæringspunkterne med x-aksen (læs #1 og #3 igen). Har du fundet rødderne til 2. gradsligningen?

Så  0 V 2x^2 -x -1 = 0  det første 0 altså før V er y altså skræingen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2019 af ringstedLC

Løs ligningen:

\begin{align*} 2x^2-x-1 &= 0 \end{align*}

som har to løsninger og se figuren i #8.

Hvis dette er et problem, se: https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/ligninger/andengradsligningen


Skriv et svar til: Skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.