Kemi

Hjælp

30. januar 2019 af emil858f (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der vil hjælpe med denne?

 en beholder blandes en vandig opløsning af iodmethan, CH3I, og en vandig opløsning af natriumhydroxid, således at startkoncentrationen af både CH3I og OH- er 0,100 M.
Umiddelbart efter sammenblandingen starter reaktionen:
CH3I(aq) + OH- (aq) --> CH3OH(aq) + I- (aq)
Ud fra pH-målinger bestemmes den aktuelle concentration af hydroxid til forskellige tidspunkter under reaktionen. De målte værdier fremgår af skemaet. (se skemaet i vedhæftet fil )

a) Vis, at reaktionen er af anden orden.

b) Beregn halveringstiden

c) Beregn det tidspunkt, hvor [OH-] er faldet til 0,020 M

d) Beregn reaktionshastigheden til tiden 50 s.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2019 af mathon

Spørgsmålet i b) tyder på, at reaktionen er af 1. orden med hensyn til \left [ OH^- \right ].


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2019 af mathon

...således at
                            \small v=k\cdot \left [ CH_3I \right ]^1\cdot \left [OH^- \right ]^1\qquad\textup{dvs samlet af (1+1). orden = 2. orden}


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2019 af mathon

...hvis dette er tilfældet
   har du:
                                              \small \left [ OH^- \right ]_t=\left [ OH^- \right ]_0e^{-kt}

                                              \small \frac{\left [ OH^- \right ]_0}{\left [ OH^- \right ]_t}=e^{kt}
som for halveringstiden
giver:
                                             \small \frac{\left [ OH^- \right ]_0}{\tfrac{1}{2}\left [ OH^- \right ]_0}=e^{k\cdot T_{\frac{1}{2}}}

                                             \small 2=e^{k\cdot T_{\frac{1}{2}}}

                                             \small \ln(2)=k\cdot T_{\frac{1}{2}}


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2019 af mathon

c)
                                             \small \frac{\left [ OH^- \right ]_0}{\left [ OH^- \right ]_t}=e^{kt} 

                                             \small 5=e^{kt}

                                             \small \ln(5)=kt=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}\cdot t

                                             \small t=\frac{\ln(5)}{\ln(2)}\cdot T_{\frac{1}{2}} 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2019 af mathon

d)
                                             \small \small v_{50\; s}=k\cdot \left [ OH^- \right ]_{50\; s}=k\cdot (0.100\; M)\cdot e^{-k\cdot\left ( 50\; s \right )} 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2019 af mathon

samt ved 25°C
                                            \small \small \left [ OH^- \right ]=10^{pH-14} 


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.