Kemi

Ligevægtskonstant

09. februar 2019 af Sodiom - Niveau: B-niveau

Hej alle,

Jeg har en opgave som jeg ikke helt kan finde ud af, er der en sød sjæl, der vil hjælpe?

Opgaven lyder:

H2(g)+I2(g) <--> 2HI (g)

a) Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten

For ovenstående ligevægt er ligevægtskonstaten K_c=50 ved 450 grader celcius. I en beholder på 2,50 L findes 1,76 mol hydrogen og 5,08 mol iod i ligevægt med hydrogeniodid ved 450 grader celcius.

b)Beregn stofmængden (mol) af HI i beholderen

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. februar 2019 af mathon

           a)
                         \small \frac{\left [ HI \right] ^2}{\left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=K_c


Svar #2
09. februar 2019 af Sodiom

Tusind tak, men hvordan vil man beregne B? :)

Svar #3
09. februar 2019 af Sodiom

Ville det være rigtigt hvis B giver: 2,3648 mol?

Brugbart svar (1)

Svar #4
09. februar 2019 af mathon

           b)

                         \begin{array}{lclclcl} \textup{koncentrationer:}\\ &\left [ H_2 \right ]&=&\frac{1.76\; mol}{2.50\; L}&=&0.704\; M\\\\ &\left [ I_2 \right ]&=&\frac{5.08\; mol}{2.50\; L}&=&2.032\; M \end{array}                         


                         \small \frac{\left [ HI \right] ^2}{\left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=50

                         \small \left [ HI \right ]^2=50\cdot \left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]

                         \small \left [ HI \right ]=\sqrt{50\cdot \left [0.704\; M \right ]\cdot \left [2.032\; M \right ]}=8.46\; M


Svar #5
09. februar 2019 af Sodiom

Tusind tak for svaret :)

Svar #6
09. februar 2019 af Sodiom

#4

           b)

                         \begin{array}{lclclcl} \textup{koncentrationer:}\\ &\left [ H_2 \right ]&=&\frac{1.76\; mol}{2.50\; L}&=&0.704\; M\\\\ &\left [ I_2 \right ]&=&\frac{5.08\; mol}{2.50\; L}&=&2.032\; M \end{array}                         


                         \small \frac{\left [ HI \right] ^2}{\left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=50

                         \small \left [ HI \right ]^2=50\cdot \left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]

                         \small \left [ HI \right ]=\sqrt{50\cdot \left [0.704\; M \right ]\cdot \left [2.032\; M \right ]}=8.46\; M

Er det så stofmængden der findes i beholderen på 2,5 L?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2019 af mathon

specielt for denne reaktion
hvor Kc er dimensionsløs:

                         \small \small \frac{\left [ HI \right] ^2}{\left [ H_2 \right ]\cdot \left [ I_2 \right ]}=K_c

                         \small \frac{\left ( \frac{n(HI)}{V} \right ) ^2}{\left ( \frac{n(H_2)}{V} \right )\cdot \frac{n(I_2)}{V}}=50

                         \small \frac{ n(HI)^2}{n(H_2)\cdot n(I_2)}=50

                         \small \frac{ n(HI)^2}{\left ( 1.76\; mol \right )\cdot\left ( 5.08\; mol \right )}=50

                        \small \frac{ n(HI)}{\left ( 1.76\; mol \right )\cdot\left ( 5.08\; mol \right )}=\sqrt{50\cdot\left ( 1.76\; mol \right )\cdot \left ( 5.08\; mol \right )} =21.14\; mol

     


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2019 af mathon

#6

    #4 fortsat

        \small \small n(HI)=V\cdot c=\left ( 2.50\; L \right )\cdot \left ( 8.46\; \tfrac{mol}{L} \right )=21.1\mathbf{{\color{Red} 5}}\; mol\qquad\textup{grundet afrunding i en mellemregning}


Svar #9
09. februar 2019 af Sodiom

Tusind tak, mathon.

Vil du se om følgende opgave er regnet korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2019 af mathon

Da Kogså i  denne
er dimensionsløs:

   har du

                       \small Y=\frac{n(H_2O)\cdot n(CO)}{n (H_2) \cdot n (CO_2)}

                       \small Y=\frac{(1.50\; mol)\cdot (2.00\; mol)}{ (0.50\; mol) \cdot (1.00\; mol)}=6\qquad(\textup{\textbf{uden} enhed})

   da Y>K_c
   vil ved 720°C 
                     

                     \small H_2\, _{\textit{(g)}}\; +\; CO_2\, _{\textit{(g)}}\; \rightleftharpoons \; H_2O\, _{\textit{(g)}}\; +\; CO\, _{\textit{(g)}}

   forskydes mod reaktantsiden (venstre) indtil ligevægten ved 720°C er opnået (Kc = 1.6)


Svar #11
09. februar 2019 af Sodiom

Så det jeg har lavet er rigtigt nok, hvis jeg blot fjerner enheden ved mit første svar? og den reagerer mod venstre


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. februar 2019 af mathon

"Så bliver det, jeg har lavet, rigtigt, hvis jeg fjerner enheden efter reaktionsbrøken og ændrer ligevægtens forskydningsretning til venstre"
                                                               Ja!


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.