Fysik

Lattergas ved indånding

12. februar 2019 af Pizzaglad (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der en venlig sjæl, der kan hjælpe mig med denne opgave?

En person indånder lattergas i et forhold 70/30 (lattergas/ilt) ved atmosfærisk tryk. Blodets absorptionskoefficient for lattergas er bestemt til 0,000033 mol/L/mmHg.

Det antages, at der opnås ligevægt mellem alveolluft og lungekapillærblod, og koncentrationen af lattergas i blodet i en kapillær er 0,01646 mol/L.

Den lineære middelhastighed i en kapillær er 0,4 mm/s og radius er 3µm.

Beregn hvor meget lattergas der bliver transporteret i denne kapillær hen over 1 min. Svaret skal angives i mol.

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Volumenstrømmen i kapillæren:

q = A * v

hvor tværsnitsarealet A kan beregnes som A = π*r2

q = π*(3*10-6m)2 * 0,4*10-3 m/s =

1,13*10-14 m3/s =

1,13*10-14 *1000 L/s =

1,13*10-14 *1000*60 L/min =

6,79*10-10 L/min

Da blodet indeholder 0,01646 mol/L lattergas, bliver der på 1 min transporteret

6,79*10-10 L/min * 1 min * 0,01646 mol/L = 1,12 *10-11 mol


Skriv et svar til: Lattergas ved indånding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.