Fysik

Lysfølsom resistor

13. februar 2019 af Sodiom - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har en opgave, der lyder:

Den lysfølsomme resistor indsættes i et kredsløb med en resistor R, som har resistansen 6,3 kohm. I fuldt dagslys er strømstyrken gennem resistoren 7,5 mA.

a) Bestem den effekt, hvormed der afsættes energi i resistoren R i fuldt dagslys

Her har jeg sagt P=R*I^2, hvilket giver mig 6300 ohm*0,0075A^2=0,35 watt

Det viste kredsløb (er ikke indsat) anvendes til at styre gadebelysningen afhængigt af lysintensiteten. Når spændingsfalder Uud er under 14,0 V er gadebelysningen tændt og slukket ved Uud på over 14,0 V.

b)Hvilken resistans har den lysfølsomme resistor, når kredsløbet tænder for gadebelysningen?

Det er b), der volder mig problemer. Er der en, som vil hjælpe mig?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler en oplysning. Hvor stor er den samlede spændingsforskel over de to modstande? Det kan også være, at modstanden i den lysfølsomme modstand i fuldt dagslys er opgivet. Den kan muligvis være agivet som forsvindende lille sammenlignet med den faste modstand.


Svar #2
13. februar 2019 af Sodiom

Her har du hele opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2019 af peter lind

Du kan finde strømmen gennem de 6.3 kΩ af 6,3kΩ*I = 14V hvilket også er strømmen gennem dioden. Spændnigen over dioden er 50V - 14V = 36V. Brug Ohms lov


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

#3 Der er ikke tale om en diode, men en lysfølsom modstand.

Man kan benytte, at modstandene udgør en spændingsdeler:

V_R = V_{tot}\cdot \frac{R_L}{R_L + R}

Ligningen løses med hensyn til RL, der er den lysfølsomme modstand.


Svar #5
13. februar 2019 af Sodiom

Men er A) løst korrekt? :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Ja, det er den, og du har valgt det rigtige antal betydende cifre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2019 af ringstedLC

#0: 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2019 af ringstedLC

#0: 


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2019 af ringstedLC

b) Lyset tænder ved:

\begin{align*} \frac{V_{R_{LDR}}}{50-14.0} &>\frac{V_{R}}{14.0}\;,\;V_{R_{LDR}}\leq 50\;V \end{align*}


Svar #10
13. februar 2019 af Sodiom

#4

#3 Der er ikke tale om en diode, men en lysfølsom modstand.

Man kan benytte, at modstandene udgør en spændingsdeler:

V_R = V_{tot}\cdot \frac{R_L}{R_L + R}

Ligningen løses med hensyn til RL, der er den lysfølsomme modstand.

Lyder det helt hen i vejret, hvis jeg får R_L = 2450Ω? Jeg er nemlig ikke 100% på hvilke tal, der skal indsættes :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du skal bruge VR = 14V, Vtot=50V og R=6,3kΩ.


Svar #12
13. februar 2019 af Sodiom

Ah, jeg kom til at bruge 6300 ohm, i stedet for. Tak for hjælpen :)

Svar #13
14. februar 2019 af Sodiom

#3

Du kan finde strømmen gennem de 6.3 kΩ af 6,3kΩ*I = 14V hvilket også er strømmen gennem dioden. Spændnigen over dioden er 50V - 14V = 36V. Brug Ohms lov

Tak for hjælpen, Peter. Du hjalp mig med at finde frem til det forhåbentlige korrekte svar ved brug af Ohms lov :) 


Skriv et svar til: Lysfølsom resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.