Kemi

Molære koncentration ?

28. februar 2019 af sansas - Niveau: C-niveau

Spørgsmålet lyder oversat fra engelsk:

Bestem den molære koncentration i vand, når: koncentrationen af eddikesyre (w/w): 10%

ρ=1,0125 g/mol

Meddikesyre=60,05 g/mol

Mvand=18,0152


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

meddikesyre / mblanding = weddikesyre 

Da m = n*M og m = ρ*V har vi

neddikesyre * Meddikesyre / (ρblanding * Vblanding) = weddikesyre  <=>

neddikesyre / Vblanding = weddikesyre * ρblanding / Meddikesyre  <=>

ceddikesyre = weddikesyre * ρblanding / Meddikesyre 

Er densiteten af blandingen 1,0125 g/cm3?

ceddikesyre = 0,10 * 1,0125 g/cm3 * 1000 cm3/L / 60,05 g/mol = 1,69 M


Svar #2
28. februar 2019 af sansas

Mange tak for hjælpen. Der stod g/mol. Så det må være en fejl fra deres side..?


Svar #3
28. februar 2019 af sansas

Men hvorfor er ganger du med 1000 ? Synes ikke rigtig, at det fremgår af opgaven?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg regnede med at den rigtige enhed for densiteten skulle være g/cm3. Så regner jeg enheden om til g/L ved at gange med 1000 cm3/L. Det gør jeg, for så passer det med at  enheden for hele regnestykket bliver mol/L som er enheden for molær koncentration. (Enheden mol/L plejer man også at kalde M.)


Svar #5
04. marts 2019 af sansas

Jeg har et andet spørgsmål, som lyder:

Bestem molaliteten, m, af eddikesyre i vand, når 

koncentrationen af eddikesyre i vand (w/w): 10,0%

ρ=1,0125 g/mol

Meddikesyre=60,05 g/mol

Mvand=18,0152

Håber at du kan hjælpe mig med det. Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. marts 2019 af Sveppalyf (Slettet)

wvand = 1 - weddikesyre  <=>

mvand / (meddikesyre + mvand) = 1 - weddikesyre  <=>

mvand = (1 - weddikesyre)*(meddikesyre + mvand)  <=>

mvand = (1 - weddikesyre)*meddikesyre + (1 - weddikesyre)*mvand  <=>

mvand - (1 - weddikesyre)*mvand = (1 - weddikesyre)*meddikesyre  <=>

mvand*weddikesyre = (1 - weddikesyre)*meddikesyre  <=>

mvand*weddikesyre = (1 - weddikesyre)*neddikesyre*Meddikesyre  <=>

neddikesyre/mvand = weddikesyre / ((1 - weddikesyre)*Meddikesyre)

neddikesyre/mvand er så molaliteten af eddikesyre. Nogle bøger betegner det med et b, og andre bruger et m med en ~ over.

beddikesyre = weddikesyre / ((1 - weddikesyre)*Meddikesyre)

beddikesyre = 0,10 / ((1 - 0,10)*60,05 g/mol) = 1,85*10-3 mol/g = 1,85 mol/kg (Man plejer vist at angive den i enheden mol/kg.)


Skriv et svar til: Molære koncentration ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.