Fysik

Mekanik

10. marts 2019 af chiladak - Niveau: B-niveau

Hej er der en venlig sjæl der kan hjælpe?

En klods med massen 0,9 kg bevæger sig på et skråplan, som danner en vinkel på 33° med vandret og hvis højde er 2,0 m. Klodsen slippes fra hvile fra toppen af skråplanet. a) Hvor stor er hastigheden ved bunden, hvis man antager, at skråplanet er uden gnidning? b) Nu viser det sig, at skråplanen ikke er glat, og klodsen opnår kun en hastighed på 4,8 m/s. Beregn gnidningskraftens størrelse og klodsens acceleration. Hjælp: Tegn situationen. Bemærk, at de øvrige kræfters arbejde er lig med gnidningskraftens arbejde og husk, at gnidningskraften er modsat rettet bevægelsen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2019 af mathon

a)

    Uden gnidning:

                              \small v=\sqrt{2\cdot g\cdot \sin(33\degree)\cdot \left (\frac{ 2.0\; m}{\sin(33\degree)} \right ) }=\sqrt{2\cdot g\cdot (2.0\; m)}


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. marts 2019 af peter lind

a) Brug energibevarelse

b) Beregn tabet i kinetisk energi, som er lig gnidningskraftens arbejde A.  Klodsens accelleration findes af 2a*s = v2 hvor v er sluthastigheden


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2019 af mathon

b)
    Med konstant acceleration:
                            \small \left |a \right |=\frac{v^2}{2\cdot s}

                            \small \left |a \right |=\frac{\left (4.8\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot \frac{(2.0\; m)}{\sin(33\degree)}}=3.137\; \tfrac{m}{s^2}

                            \small \small F_{gnid}=m\cdot\left (- \left |a \right | \right )=\left ( 0.9\; kg \right )\cdot \left (-3.137 \; \tfrac{m}{s^2} \right )=-2.823\; N


Skriv et svar til: Mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.