Fysik

Hastighed

30. marts 2019 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej!

Hvis man kaster en bold op i luften. Er hastigheden så negativ i den strækning hvor dne falder igen?

Hvad er forkaringen på det?

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2019 af janhaa

opp: negativ

ned positiv


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2019 af ringstedLC

Ja, hvis du definerer opad som en positiv hastighed. Hvilket virker mest logisk, da du sikkert har en t0 ved startpunktet, hvor bolden slippes, hvorefter den bevæger sig til et punkt på banen, der har en større y-værdi. Bolden har altså bevæget sig i positiv retning, hvilket giver en positiv hastighed.

Vi skelner mellem fart og hastighed.

Fart: Tilbagelagt strækning pr. tidsenhed.

Hastighed: Fart i en retning.

Som vektor:

\begin{align*} Hastighed &:\vec{h}= \binom{t}{s}\;,\;t=tid\;,\;s=str\ae kning \\ Fart &: \left | \vec{h} \right |=\sqrt{t^2+s^2} \end{align*}

Et ex: Når to biler kører forbi hinanden på motorvejen mellem København og Odense
med speedometeret på 130 km/t, har de samme fart, men deres hastighed i retning Odense er henholdsvis 130 km/t og -130 km/t.
Deres hastighedsvektorer:

\begin{align*} Kbhvn.=A=(0,0)\;&,\;Odense=B=(0,130) \\ \overrightarrow{Bil_a}=\overrightarrow{AB} =\binom{B_x-A_x}{B_y-A_y} &=\binom{0}{130} \Downarrow \\ \left | \overrightarrow{AB} \right | &=\sqrt{0^2+130^2}=130 \\ \overrightarrow{Bil_b}=\overrightarrow{BA} =\binom{A_x-B_x}{A_y-B_y} &=\binom{0}{-130}=-\overrightarrow{AB} \Downarrow \\ \left | \overrightarrow{BA} \right | &=\sqrt{0^2+(-130)^2}=130 \end{align*}

I daglig tale blandes begreberne ofte, men du kan altså kun beregne farten udfra hastigheden, - ikke omvendt, fordi informationen om retningen "forsvinder".


Skriv et svar til: Hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.