Matematik

Ligninger

07. april 2019 af Christinaei (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg sidder med en matematik opgave som jeg slet ikke kan fonde ud af.... jeg har vedhæftet billede af opgaverne....

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2019 af mathon

a)
              \frac{x}{(x-3)}-\frac{15}{16}=\frac{x^2}{(x-3)(x+3)}\qquad x\notin\{-3,3\}\qquad \textup{FN: }16(x-3)(x+3)

Der multipliceres med fælesnævneren:

              \small 16(x+3)\cdot x-(x^2-9)\cdot 15=16\cdot x^2

              \small 16x^2+48x-15x^2+135=16\cdot x^2

              \small 15x^2-48x-135=0

              \small 5x^2-16x-45=0

              x=\left\{\begin{matrix} -\frac{9}{5}\\5 \end{matrix}\right.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2019 af mathon

b)
              \small \begin{array}{lllll} &x^2+y^2=9\\ &x\cdot y=2\Leftrightarrow y=\frac{2}{x} \\ \textup{hvoraf:}&x^2+\left ( \frac{2}{x} \right )^2=9&&x\neq0\\\\ &x^2+\frac{4}{x^2}=9\\\\ &x^4+4=9x^2\\\\ &x^4-9x^2+4=0\\\\ &x^2=\left\{\begin{matrix} \frac{9-\sqrt{65}}{2}\\ \frac{9+\sqrt{65}}{2} \end{matrix}\right.\\\\ &x=\left\{\begin{matrix} \sqrt{\frac{9-\sqrt{65}}{2}}\\\sqrt{\frac{9+\sqrt{65}}{2}} \end{matrix}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2019 af mathon

c)

          \small \begin{array}{lllll} \sqrt{5x+7}-\sqrt{x+4}=\sqrt{2x-5}\qquad x\geq 2.5\\\\ \left (\sqrt{5x+7}-\sqrt{x+4} \right )^2= 2x-5 \\\\ 5x+7-2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}+x+4=2x-5\\\\ 6x+11-2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}=2x-5\\\\ 4x+16=2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}\\\\ 2x+8= \sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}\\\\ \left (2x+8 \right )^2=\left ( \sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4} \right )^2\\\\ 4x^2+32x+64=(5x+7)(x+4)\\\\ x^2-5x-36=0\\\\ x=\left\{\begin{matrix} -4\\9 \end{matrix}\right. \end{array} 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2019 af oppenede

#4 Kvadreringen introducerer en ugyldig løsning som du ikke eksluderer!

f)
\\\begin{align*} \sqrt{6x-5}&-\sqrt{2x-1}&=\ &8 \\ (y+8)&-y&=\ &8,\ y\geq0 \end{align*} \\ (y+8)^2=6x-5\ \land\ y^2=2x-1\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] y^2+64+16y=6x-5\ \land\ y^2=2x-1\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] 2x+68+16y=6x\ \land\ y^2=2x-1\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] 17+4y=x\ \land\ y^2=2x-1\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] 17+4y=x\ \land\ y^2=33+8y\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] 17+4y=x\ \land\ y\in\{11,-3\}\ \land\ y\geq 0 \\[0.3cm] 17+4y=x\ \land\ y=11

Dvs. x = 61.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. april 2019 af mathon

forgelemmelse:

c)

          \small \small \small \begin{array}{lllll} \sqrt{5x+7}-\sqrt{x+4}=\sqrt{2x-5}\qquad {\color{Red} \mathbf{x\geq 2.5}}\\\\ \left (\sqrt{5x+7}-\sqrt{x+4} \right )^2= 2x-5 \\\\ 5x+7-2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}+x+4=2x-5\\\\ 6x+11-2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}=2x-5\\\\ 4x+16=2\sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}\\\\ 2x+8= \sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4}\\\\ \left (2x+8 \right )^2=\left ( \sqrt{5x+7}\cdot \sqrt{x+4} \right )^2\\\\ 4x^2+32x+64=(5x+7)(x+4)\\\\ x^2-5x-36=0\qquad x\geq 2.5 \\\\ x=\left\{\begin{array}{lll} -4&\textup{som m\aa \ forkastes}\\9 \end{array}\right. \\\\ x=9 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2019 af mathon

k)
          \small \begin{array}{llll} x+y=2\Leftrightarrow y=(2-x) \\ 2x^2+2(2-x)^2+3x\cdot (2-x)=43\\\\ 2x^2+2(4-4x+x^2)+6x-3x^2=43\\\\ 2x^2+8-8x+2x^2+6x-3x^2=43\\\\ x^2-2x-35=0\\\\ x=\left\{\begin{matrix} -5\\ 7 \end{matrix}\right. \end{array}


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.