Fysik

Opgave - rødforskydning

22. april 2019 af Marie266 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har lidt svært ved at komme videre med denne opgave. 

En anden galakse bevæger sig væk fra os med en fart på 1,38 · 10^5m/s. Det modtagne lys har bølgelængden 434,2 nm. Beregn bølgelæng­den af det udsendte lys.

Jeg har fundet vores z-værdi ved at isolere z fra formlen v = z * c

z = 1,38*10^5 m/s / 3*10^8 m/s = 0,00046 

men hvordan beregner jeg bølgelængden af det udsendte lys?

0,0046 = x-434,2/434,2

er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Nej. Der er flere fejl i det.

Du mangler en parentes. Som du har skrevet det op, er det det samme som 0,0046 = x-1.

Du mangler enheder. I fysik skal enhederne altid med. .

Du har byttet om på observeret bølgelængde og udsendt bølgelængde.

z = ( λobs – λ ) / λ
 


Svar #2
22. april 2019 af Marie266 (Slettet)

Kunne du opskrive formlen, altså de værdier der skal indsættes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2019 af peter lind

λudsent = λobservet/(1+z)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Hvis du isolerer λ i den ligning, der står i #1, får u den i #3. Tallene har du: z har du regnet ud og du har angivet λobserveret til 434,2nm.


Svar #5
22. april 2019 af Marie266 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen (:


Skriv et svar til: Opgave - rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.