Kemi

oxidation.

29. april 2019 af marimj (Slettet) - Niveau: B-niveau

hey!! jeg sidder lige med en kemi aflvering og er gået død ved en af opgaverne, håber der er nogle der kan hjælpe mig!! spørgsmålet lyder således-

lav et mængdeberegningsskema, hvor i beregner hvor meget permanganat MnO4-, der skal bruges til at oxidere 96 gram alkohol.

angiv hvor stort et volumen af en 0.02 M permanganatopløsning, der skal bruges til at lave oxidationen. 

Håber på hjææælp!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2019 af mathon

         \small \small R\overset{\mathbf{{\color{Red} -1}}}{C}H_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; R\overset{\mathbf{{\color{Red} +1}}}{C}HO\, _{\textit{(aq)}} \; +\; \overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\qquad\textup{ikke afstemt}

\small \begin{array}{lccc} &\textup{op}&\textup{ned}&\textup{antal}\\ C&2&&5\\ Mn&&5&2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2019 af mathon

\textup{afstemning af op- og nedgange:}

         \small 5\, RCH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\;2\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; 5\, RCHO\, _{\textit{(aq)}} \; +\; 2\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}

\textup{afstemning af ladning:}

         \small 5\, RCH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\;2\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; 5\, RCHO\, _{\textit{(aq)}} \; +\; 2\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}

\textup{afstemning af hydrogen:}

         \small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\, RCH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\;2\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; 5\, RCHO\, _{\textit{(aq)}} \; +\; 2\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 8\, H_2O\, _{\textit{(l)}}

hvoraf

\small \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\, CH_3CH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\;2\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 6\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; 5\, CH_3CHO\, _{\textit{(aq)}} \; +\; 2\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 8\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2019 af mathon

eller hvis der menes oxidation til ethansyre

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 5\, CH_3CH_2OH\, _{\textit{(aq)}}\; +\;4\, Mn{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 12\, H^+\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow\; 5\, CH_3COOH\, _{\textit{(aq)}} \; +\; 4\, Mn{^{2+}}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; 11\, H_2O\, _{\textit{(l)}}


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. april 2019 af mathon

  

               \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline \textup{til }CH_3\mathbf{{\color{Blue} CHO}}&5\, CH_3CH_2OH&+&4\, Mn{O_4}^- \\ \hline \textup{masse}/g&96&&\mathbf{{\color{Red} 99.20}}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{g}{mol}&46.07&&118.94\\ \hline \textup{antal mol}&2.084&&0.834\\ \hline \textup{koefficienter}&5&&2\\ \hline \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. april 2019 af mathon

               

               \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline \textup{til }CH_3\mathbf{{\color{Blue} COOH}}&5\, CH_3CH_2OH&+&4\, Mn{O_4}^- \\ \hline \textup{masse}/g&96&&\mathbf{{\color{Red} 198.27}}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{g}{mol}&46.07&&118.94\\ \hline \textup{antal mol}&2.084&&1.667\\ \hline \textup{koefficienter}&5&&4\\ \hline \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. april 2019 af mathon

korrektion til #4

               \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline \textup{til }CH_3\mathbf{{\color{Blue} CHO}}&5\, CH_3CH_2OH&+&2\, Mn{O_4}^- \\ \hline \textup{masse}/g&96&&\mathbf{{\color{Red} 99.20}}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{g}{mol}&46.07&&118.94\\ \hline \textup{antal mol}&2.084&&0.834\\ \hline \textup{koefficienter}&5&&2\\ \hline \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. april 2019 af mathon

          \textup{oxidation til }CH_3CHO
                                                     n(Mn{O_4}^-)=\frac{0.834\; mol}{0.02\; \tfrac{mol}{L}}=41.7\; L

          \textup{oxidation til }CH_3COOH
                                                     n(Mn{O_4}^-)=\frac{1.667\; mol}{0.02\; \tfrac{mol}{L}}=83.4\; L


Skriv et svar til: oxidation.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.