Kemi

Bjergrumdiagram

01. juni 2019 af Lise123Lise - Niveau: B-niveau

en der ved hvad ækvivalenspunkterne i det vedhæftede bjergrumsdiagram fortæller noget om? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2019 af mathon

                           


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. juni 2019 af gerthansen

Det kan du til dels godt fortælle, men hvad du mere kan fortælle er pka værdier for de tre ting du har i. Hvor du kan se du har en syre, en neutral, og en base.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2019 af mathon

Det oplyser om fordelingen af syre og korresponderende base ved forskellige pH-værdier (syrebrøken kan læses som procent)
- her for en triprot syre.


Svar #4
01. juni 2019 af Lise123Lise

så det er bare koncentrationen af syre og base...?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2019 af mathon

...så det er fordelingsgraden af syre og korresponderende base ved forskellige pH-værdier.

             \small x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_s}}          \small \textup{hvor x er syrebr\o ken}


Svar #6
01. juni 2019 af Lise123Lise

Tak. Ved du hvordan man skal beregne massen af H_3PO_4? har udregnet M til at være 97,99 g/ml men ved ikke hvordan jeg skal finde frem til stofmængden som ingår i formlen m = n * M?


Svar #7
01. juni 2019 af Lise123Lise

Forsøgsresultater:


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. juni 2019 af mathon

             \small m=V\cdot c\cdot M

             \small m=(0.007\; L)\cdot \tfrac{3}{2}\cdot c\cdot \left ( 98\; \tfrac{g}{mol} \right )


Svar #9
01. juni 2019 af Lise123Lise

hvor finder du V og c?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2019 af mathon

Ved 2. ækvivalenspunkt er brugt 7 mL NaOH.

Det totale forbrug er derfor (7 mL)·3/2 = 10.5 mL NaOH

Reaktionsforholdet H3PO4 : NaOH = 1 mol : 3 mol

.

korrektion af #8:
                               \small \begin{array}{llll} n(N\! aOH)=\left ( 0.0105\; L \right )\cdot c(NaOH)\\\\ n(H_3PO_4)=\frac{1}{3}\cdot n(NaOH)\\\\ m(H_3PO_4)=\left (\frac{1}{3}\cdot n(NaOH)\right )\cdot \left ( 98\; \frac{g}{mol} \right ) \end{array}


Svar #11
01. juni 2019 af Lise123Lise

Mange tak! Men er lidt usikker på hvorfor der ganges med 3/2?


Svar #12
01. juni 2019 af Lise123Lise

Men n(H_3PO_4) = (0,007)*3/2*98?


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. juni 2019 af mathon

\small \textup{I 2. \ae kvivalenspunkt har du stadig } HP{O_4}^{2-}\textup{ tilbage}.

\small \textup{Det kr\ae ver samme volumen NaOH at neutralisere denne rest, som det har gjort at omdanne }
\small H_3PO_4\textup{ til }H_2P{O_4}^-\textup{ og }H_2P{O_4}^-\textup{ til }HP{O_4}^{2-}.

\small \textup{Ved 2. \ae kvivalenspunkt er der brugt }\tfrac{2}{3}\textup{ af } V_o.

\small V_o\textup{ er derfor }\tfrac{3}{2}\textup{ gange forbruget ved 2. \ae kvivalenspunkt.}


Svar #14
01. juni 2019 af Lise123Lise

er det så m(H3PO4)= (1/3*0.007)*98 = 0,2286 g?


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2019 af mathon

...
         \small \textup{det er:}\quad m(H_3PO_4)=\tfrac{1}{3}\cdot\left ( (0.0105\; L)\cdot \mathbf{{\color{Red} c(NaOH)}} \right )\cdot \left ( 98\; \tfrac{g}{mol} \right )

         \small \small \textup{hvor \textbf{du} har kendskab til - men ikke i din tr\aa d har oplyst - }\mathbf{{\color{Red} c(NaOH)}}.


Svar #16
02. juni 2019 af Lise123Lise

Altså vi har brugt 0,10 M NaOH


Svar #17
02. juni 2019 af Lise123Lise

skal man så sige c(NaOH)=0,1/0,007?


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. juni 2019 af mathon

                     \small \small m(H_3PO_4)=\tfrac{1}{3}\cdot\left ( (0.0105\; L)\cdot 0.100\; \tfrac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 98\; \tfrac{g}{mol} \right )=0.0343\; g


Svar #19
02. juni 2019 af Lise123Lise

Mange tak!


Skriv et svar til: Bjergrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.