Fysik

Mængde af UV stråling forskællige steder på jorden

09. juni kl. 16:22 af math111r - Niveau: 9. klasse

Jeg ved at der er varmere ved Ækvartor en på Syd og Nordpolen og at det har noget med hvor højt solen står på himlen, men påvirker det også mængden af uv stråling på de forskællige steder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. juni kl. 20:36 af ringstedLC

I teorien ja, fordi mængden er intensitet pr. arealenhed. Intensiteten er den samme overalt, men da lyset rammer omkring lodret ved Ækvator og giver meget lange skygger ved polerne giver det store forskelle i mængden.

Men UV strålingen skal jo kunne komme herned, det vil sige, at det skal være klart i vejret. Og selv på solskinsdage er der en masse vanddamp, pollen, røg og støv o.a. i luften, især tæt ved overfladen. Og her hjælper blæsten ikke, den hvirvler bare rundt i det hele. Men når du selv eller vennerne har været i Norge midt om vinteren, ikke i Oslo, men på skiferie på fjeldet, så er man blevet solbrændt. Det skyldes, at luften er renere og lidt tyndere og det hæver UV-indekset.

Ved polerne og i deres omegn er der normalt et polart højtryk, der giver stille klart vejr. Dette overtryk presser den mere fugtige og støvholdige luft sydpå. Så UV strålingen, stadig skråt, men frit kan passere ned til planterne og til algerne i havet, der er første led i den fødekæde, der får millioner af dyr til at vandre til de polare egne hver sommer. Denne produktion af biomasse er enorm, også i forhold til en tropisk regnskov, og det kræver UV stråling. Men den varer selvfølgelig ikke hele året som i troperne.

Så er den samlede mængde forskellig? Der er ihvertfald lige mange timer med sollys på hele Jorden, så jeg vil mene, at den klarere luft kompenserer rigeligt for den lavere indfaldsvinkel.


Svar #2
12. juni kl. 11:02 af math111r

Mange tak, det hjalp virkeligt :)


Skriv et svar til: Mængde af UV stråling forskællige steder på jorden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.