Kemi

pH for syrer

19. juni 2019 af N00bmaster69 - Niveau: B-niveau

For stærke syrer

Hvad er grunden til at den formelle concentration af syren det samme som den aktuelle koncentration af oxonium?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2019 af gerthansen

Tror det har noget at gøre med at du kan antage at de altid vil være deprotonerede da de nemt kan afgive deres proton.


Svar #2
19. juni 2019 af N00bmaster69

Men er der et decideret bevis?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2019 af gerthansen

Ved jeg ikke, men er det ikke mere at det bare er sådan man har valgt at definere en stærk syre, altså som et forbindelse der nemt kan afgive sin proton?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juli 2019 af mathon

                        \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{syrestyrke:}\\ &\begin{array}{lllll}pK_s<-1.7&\textup{st\ae rk syre}\\\\ -1.74<pK_s<4&\textup{middelst\ae rk syre}\\\\ 4<pK_s<10&\textup{svag syre}\\\\ 10<pK_s<15.7&\textup{meget svag syre}\\\\ pK_s>15.7&\textup{yderst svag syre} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juli 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{beregning af }\\ \textup{\textbf{aktuel} koncentration}\\ \textup{af oxoniumion:}\\ &\begin{array}{lllll}\textup{st\ae rk syre:}&\left [ H_3O^+ \right ]&=&c_s\\\\ \textup{middelst\ae rk syre}&\left [ H_3O^+ \right ]&=&\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2}&K_s=10^{-pK_s}\\\\ \textup{svage syrer}&\left [ H_3O^+ \right ]&=&\sqrt{K_s\cdot c_s} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juli 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textit{\textbf{pH}}\textup{-beregning:}\\ &\begin{array}{lllll}\textup{fortyndet st\ae rk syre:}&pH&=&-\log(c_s)\\\\ \textup{middelst\ae rk syre:}&pH&=&-\log\left ( \frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2} \right )\\\\ \textup{svag syre:}&pH&=&\frac{1}{2}\cdot \left (pK_s-\log(c_s) \right ) \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juli 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllllll} \textbf{detaljer:}\\ &\begin{array}{lllllll}\textup{middelst\ae rk syre:}&HA\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; A^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}\\\\ \textup{ligev\ae gtsbr\o k:}\\ &\frac{\left [A^- \right ]\cdot \left [H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s\\\\ &\frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s\\\\ &\left [ H_3O^+ \right ]+K_s\left [ H_3O^+ \right ]-K_s\cdot c_s&\left [ H_3O^+ \right ]>0\\\\ &\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{-K_s+\sqrt{{K_s}^2+4\cdot K_s\cdot c_s}}{2}\\\\ \textup{som for svag syre}\\ \textup{hvor }\left [ H_3O^+ \right ]<<c_s\\ \textup{approximeres til:}\\ &\frac{ \left [H_3O^+ \right ]^2}{c_s}=K_s\\\\ & \left [H_3O^+ \right ]^2=K_s\cdot c_s\\\\ &2\cdot \log\left (\left [H_3O^+ \right ] \right )= \log\left (K_s \right )+\log(c_s)\\\\ &-2\cdot \log\left (\left [H_3O^+ \right ] \right )= -\log\left (K_s \right )-\log(c_s)\\\\ \end{array} \end{array}\\\\

                                                            \small \small \small \begin{array}{lllllllll} \\ -\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ] \right )=\frac{1}{2}\cdot \left (pK_s-\log(c_s) \right )\\\\ pH=\frac{1}{2}\cdot \left (pK_s-\log(c_s) \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juli 2019 af mathon

Den stærkest tænkelige syre i 1 L vandig opløsning er, når alle vandmolekyler er omdannet til \small H_3O^+
dvs

                                                          \small \begin{array}{lll} \left [ H_3O^+ \right ]=c_{vand}=\frac{\frac{1000\; g}{18.015\; \frac{g}{mol}}}{1\; L}=55.5\; M\\\\ pH=-\log(55.5)=-1.74\; M \end{array}           
           


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juli 2019 af mathon

I vandig opløsning findes ikke stærkere syre end \small H_3O^+.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juli 2019 af mathon

                  \small \small \begin{array}{llll} \textup{ioniserings-/dissociationsgraden}&\alpha =\frac{1}{1+10^{pK_s-pH}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. juli 2019 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llll}\ldots\textup{eller}\\&\textup{ioniserings-/dissociationsgraden}&\alpha =\frac{\left [ H_3O^+ \right ]}{c_s} \end{array}


Skriv et svar til: pH for syrer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.