Fysik

Termisk effektivitet

27. juni 2019 af naji0044 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle

Står og har lavet opgave A, hvor jeg får det resulterende arbejde til 5 kJ. Er en del usikker på opgave b, hvordan man lige kommer i gang med den, og har prøvet diverse formler, men for termisk effekt, så mangler der en temperatur. Er taknemmelig hvis i både kunne forklare, hvorfor i gør som i gør, hvis i får resultatet e=0.0833 


Brugbart svar (3)

Svar #1
28. juni 2019 af Sveppalyf (Slettet)

A-C:

Der må blive tilført en varme Qac til gassen, ellers kan man ikke få trykket til at vokse samtidig med at man hiver stemplet ud.

B-C:

Der må blive fjernet noget varme fra gassen, ellers kan man ikke få trykket til at falde ved konstant volumen. Vi kan for en ideal gas beregne denne som Qbc = ncVΔTbc.

C-A:

Der må blive fjernet noget varme fra gassen, ellers kan man ikke få volumenet til at blive mindre mens trykket er konstant. For en ideal gas kan denne varme findes som Qca = ncpΔTca

For en to-atomig gas som ilt har vi

cV = 5/2 R

cp = 7/2 R

Vi har desuden af idealgasligningen at 

nΔTbc = ( pcVc - pbVb)/R

nΔTca = (paVa - pcVc)/R

Da processen er en kredsproces, er ΔU = Q + W = 0. Så vi har

0 = -Wudført af gassen + Qab + 5/2 * ( pcVc - pbVb) + 7/2 * (paVa - pcVc)

Dette giver

0 = -5kJ + Qab + 5/2 * (2,5*3 - 7,5*3) + 7/2 * (2,5*1 - 2,5*3)  <=>

Qab = 60 kJ

Den termiske virkningsgrad er

η = Wudført af gassen / Qab

η = 5kJ / 60kJ = 0,0833


Svar #2
28. juni 2019 af naji0044

Amen gud ! Takker for hjælpen !


Skriv et svar til: Termisk effektivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.