Kemi

pKB og pKs

05. september 2019 af Hej15 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder fast i følgende opgave: 

I en 5.094*10^-2 M vandig opløsning af KCN blev OH^- koncentrationen målt til 8.847*10^-4 M.

a) Find pKB for CN^- under antagelse af, at Kw er af størrelsesordenen 10^-14

b) find pKs for HCN under antagelse af, at Kw = 1.01*10^-14

Jeg tænker for a) skal jeg måske bruge formlen: 

Kb = [OH^-][S]/[B]

Bortset fra at jeg kun kender til koncentrationen af OH^- og ikke af nogen syre eller base?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2019 af mathon

                \small \small \begin{array}{lllll} a)&K_b=\frac{\left [ OH^- \right ]^2}{c_b-\left [ OH^- \right ]}\\\\ &K_b=\frac{\left (8.847\cdot 10^{-4}\; M \right )^2}{\left (5.094\cdot 10^{-2}\; M \right )-\left ( 8.847\cdot 10^{-4}\; M \right )}=1.6\cdot 10^{-5}\; M\\\\ &pK_b(CN^-)=-\log(1.6\cdot 10^{-5})=4.8\\\\\\\\ b)&pK_s(HCN)=-\log\left ( 1.01\cdot 10^{-14} \right )-4.8=13.9957-4.8=9.20 \end{array}


Svar #2
05. september 2019 af Hej15 (Slettet)

Tak! Hvorfor tager du logaritmen til Kw? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. september 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} \textup{du kan ogs\aa \ }\\ \textup{i to trin:}&K_s=\frac{K_w}{K_b}=\frac{1.01\cdot 10^{-14}\; M^2}{1.6\cdot 10^{-5}\; M}=6.3125\cdot 10^{-10}\; M\\\\ &pK_s=-\log\left ( 6.3125\cdot 10^{-10} \right )=9.20\\\\\\\\ \textup{hvor jeg }\\ \textup{har fulgt:}&K_s\cdot K_b=K_w\\\\ &\log(K_s)+\log(K_b)=\log(K_w)\\\\ &-\log(K_s)+(-\log(K_b))=\mathbf{{\color{Red} -\log(K_w)}}\\\\ &pK_s+pK_b=pK_w\\\\ &pK_s=\mathbf{{\color{Red} pK_w}}-pK_b \end{array}


Skriv et svar til: pKB og pKs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.