Kemi

Steady state og dosis beregning

09. september 2019 af Hijsa - Niveau: A-niveau

En patient er i behandling med valproat 600 mg x 1 dagligt hver morgen gennem flere år. Halveringstiden for valproat er 12 timer. Patienten springer en morgendosis over, men opdager det først morgenen efter (dvs. der er gået 48 timer fra sidste dosis). Hvor stor en enkelt dosis skal der gives i alt for at bringe patienten tilbage til steady state?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2019 af mathon

                   \small \begin{array}{lllr} \textup{normal morgenm\ae ngde:}&m_{morgen}=(600\; mg)\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{24}{2}}&=&150.0\; mg\\\\ \textup{morgenm\ae ngde ved }\\ \textup{forglemmelsen:}&m=(600\; mg)\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{48}{2}}&=&37.5\; mg\\\\ \textup{justeringsm\ae ngde:}&m_{\textup{just}}=600+(150-37.5)&=&712.5\; mg \end{array}


Svar #2
09. september 2019 af Hijsa

#1 jeg har fået at vide at svaret er 750 mg. Ændre det på måden at beregne det på?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg tror måske jeg ville regne den sådan her:

Når han har taget sin morgendosis, så er koncentrationen af stoffet i kroppen C. Når det så er blevet næste morgen (24 timer senere), så vil denne koncentration være blevet halveret to gange. Den er så C/4. Ved at tage de 600 mg, så bliver koncentrationen altså øget fra C/4 til C. 600 mg øger altså koncentrationen med (3/4)C.

Da han så glemmer at tage sine piller, går der 48 timer. Dvs. at koncentrationen C denne gang bliver halveret 4 gange. Den er så nede på C/16. Hvis den skal hæves til C igen, så skal den altså øges med (15/16)C.

Hvis 600 mg øger koncentrationen med (3/4)C, så skal vi for at øges den (15/16)C bruge

600mg * (15/16)/(3/4) = 750mg


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2023 af Sand888

1) Da i "steady state" efter mange års behandling udskilles 600 mg Valproat/dag: ind = ud.

2) Hvormeget af kroppens Valproat udskilles på de 24 timer mellem hver dosis idet t1/2 er 12 timer: C(t) = Co x exp(-kt)= Co x exp(-ln2 x t1/2/t) = Co x 0,5(t/t1/2) = Co x 0,5(24/12) = Co x 0,25. Dvs 75% af det der er i kroppen lige efter morgendosis (Co) er udskilt efter 24 timer.

3) Hvor meget Valproat er der så i kroppen lige efter hver morgen dosis, når 75 % er udskilt inden næste dosis: Co x 0,75 = 600 mg => 600/0,75 = 800 mg Valproat lige efter hver morgen dosis.

4) Der springes nu en dosis over. Hvormeget Valproat er der så i kroppen efter de 48 timer der nu er gået:

Co x 0,5(48/12) = Co x 0,0625 = 800 x 0,0625 = 50 mg

5) Med den mængde der er i kroppen efter de 48 timer (50 mg fra pkt. 4)), hvormeget skal der så tages for at bringe niveauet af Valproat tilbage på de 800 mg der ved steady state er efter morgendosis (pkt 3)):

800 - 50 mg = 750 mg


Skriv et svar til: Steady state og dosis beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.