Kemi

Natriumhydrogencarbonat

10. september 2019 af JesperFK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa folkens

Jeg sidder lige pt. fast ved denne opgave og kan ikke komme videre
 

Et glas i kemikaliedepotet er forsynet med en etiket, hvorpå der står Natriumhydrogencarbonat. I forbindelse med et eksperiment bliver man klar over, at glassets indhold er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat. For at finde frem til blandingsforholdet mellem de to stoffer laver man følgende undersøgelse:

Der afvejes 4,80 g af glassets indhold og denne portion opvarmes herefter i en porcelænsdigel til ca. 300 grader i ca. 10 minutter. Under disse omstændigheder omdannnes alt natriumhydrogencarbonat til natriumcarbonat under afvigelsen af carbondioxid.

a) Skriv en reaktionsskema for rekationen.
 

b) Beregn massen af diglens indhold efter opvarmning under antagelse af, at det oprindelige stof var en natriumhydrogencarbonat.

Efter opvarmningen vejer stoffet i diglen 3,85 g.

 c) Beregn indholdet af natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding, og angiv resultatet i masse %

Opgave a og b er lavet. det er mest c jeg har svært ved.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2019 af Zagoria (Slettet)

opgave c)

2 NaHCO3 → Na2CO3 + CO2 + H2O

y = Na2CO3  , Molvægt 106 gram / mol

x = NaHCO3 , Molvægt 84 gram / mol

y + x = 4.80

y + (x·106) / ( 2· 84) = 3.85

y + x = 4.80

y + .63 x = 3.85

     .37· x = .95

           x = 2.57

y + x = 4.80

y + 2.57 = 4.80

         y = 2.23

% Na2 COi den oprindelige blanding = (2.23 · 100) / 4.80 = 46.45 w/w %


Skriv et svar til: Natriumhydrogencarbonat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.