Kemi

Ph

23. september 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående
Hvor stor en procentdel af indomethaci. (PKA=4,4) er ioniseret ved pH=2,24

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2019 af mathon

                                  \small \begin{array}{llllll} &(c\cdot \alpha) \cdot \frac{\alpha }{1-\alpha }=10^{-4.4}\\\\ &10^{-2.24}\cdot \frac{\alpha }{1-\alpha }=10^{-4.4}\\\\ &\frac{\alpha }{1-\alpha }=10^{-4.4+2.24}=0.006918\\\\ &\alpha =0.006918(1-\alpha )\\\\ &\alpha =0.006918-0.006918\alpha \\\\ &(1+0.006918)\alpha =0.006918\\\\ &\alpha =\frac{0.006918}{1+0.006918}=0.0068\\\\ &\alpha =0.0068\cdot 100\%=0.68\% \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Pufferligningen:

pH = pKa + log(xb/xs)

Det er xb du skal finde.

Du har desuden at xs = 1 - xb, så

pH = pKa + log(xb/(1 - xb))


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2019 af mathon

kommentarer:

                                 \small \small \begin{array}{llllll} &\alpha \textup{ er ioniseringsgraden}\\\\ &(c\cdot \alpha)=\left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH}=10^{-2.24}\\\\ &k_s=10^{-pK_s}=10^{-4.4} \end{array}


Svar #4
23. september 2019 af hellokitty3

#2
Pufferligningen:

pH = pKa + log(xb/xs)

Det er xb du skal finde.

Du har desuden at xs = 1 - xb, så

pH = pKa + log(xb/(1 - xb))

Det forstår jeg ikke så har vi to ubekendte?

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Nej, du kender pH og pKa.

2,24 = 4,4 + log(x/(1-x))  <=>

log(x/(1-x)) = -2,16  <=>

x/(1-x) = 0,006918  <=>

x = 0,006918(1-x)   <=>

x + 0,006918x = 0,006918  <=>

x = 0,006918/(1,006918)  <=>

x = 0,00687


Svar #6
23. september 2019 af hellokitty3

Hvad er det helt præcis pufferligning siger noget om?

Svar #7
23. september 2019 af hellokitty3

Og er zs altid lig med 1-xb

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du har en opløsning der indeholder en syre S og dens korresponderende base B (det som er tilbage når syren har fraspaltet en H+), så giver pufferligningen sammenhængen mellem opløsningens pH og forholdet mellem B og S.

pH = pKa + log([B]/[S])

eller

pH = pKa + log(nb/ns)

eller

pH = pKa + log(xb/xs)

xb og xs giver altid 1 når man lægger dem sammen.


Svar #9
23. september 2019 af hellokitty3

men hvorfor sagde du at x_b=1-x_s


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

xs + xb = 1  <=>

xs = 1 - xb

Det bruger jeg til at eliminere xs fra ligningen.


Svar #11
23. september 2019 af hellokitty3

Nå tak undskyld :)


Svar #12
23. september 2019 af hellokitty3

Men hvordan går du fra -2,16 til 0,006918  


Svar #13
23. september 2019 af hellokitty3

fandt ud af det :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{llll} \textup{Af hensyn til n\ae ste gang:}\\\\ &pH=pK_s+\log{\frac{\alpha }{1-\alpha }}&&0<\alpha <1\\ \textup{har l\o sningen}\\ &\alpha =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}} \end{array}

             


Svar #15
24. september 2019 af hellokitty3

Men hvad er a?

Brugbart svar (0)

Svar #16
24. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{llll} \alpha \textup{ er den decimalbr\o k} & \textup{af den formelle koncentration, der er ioniseret}\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. september 2019 af mathon

                        \small \small \small \begin{array}{llll} &pH=pK_s+\log{\frac{\alpha }{1-\alpha }}\qquad0<\alpha <1\\ \textup{har l\o sningen}\\ &\alpha =\frac{1}{1+10^{\, pK_s-pH}}\\\\ &\alpha =\frac{1}{1+10^{\, 4.4-2.24}}=0.00687=0.687\% \end{array}


Skriv et svar til: Ph

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.