Matematik

Bestemme en ubekendt i en matrix

27. september 2019 af IMBN3 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg kan simpelthen ikke huske, hvordan jeg bestemmer en ubekendt i en matrix. I mit tilfælde er matricen 4 rækker og tre søjler.
Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2019 af peter lind

Det kommer jo an på hvlken data du har


Svar #2
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Nej, der må da være en model, man bruger til dette. F.eks. som man bruger at gange den inverse, når man har 2 ubekendte(x og y).
Jeg har flere opgaver med samme problemstillinger, her er en af dem.

Bestem elementet (udtrykt ved A og B), der står i 2. række og 3. søjle i matricen ? ? 1 2 3 4 4 3 2 1 A 1 2 7 ? ? ? ? ? ? −1 3 1 0 2 B −3 0 1 1 2 3 ? ? ? ?

Det er måske ikke helt til at læse, men der er to matricer op ad hinanden, den ene er en 3x4 matrix og den anden en 4x3 matrix.


Svar #3
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Her er en anden:

For hvilken værdi af A har matricen
2 4 1 A
egenværdien λ = 3?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2019 af peter lind

#2 Nej. Der er bestemt ikke let at læse. Kan du ikke vedlægge opgaven i pdf format

#3 Løs ligningen det(A-E)=0. Det bliver en andengradsligning


Svar #5
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Jeg har prøvet at tage determinanten og gange med den inverse, men så får jeg en invers, der ser således ud:

1/2A-4(A -4)
(-1 2)
og herefter kan jeg ikke se, hvordan jeg kommer videre for at isolere A.
(De to parenteser skal stå under hinanden som en matrix)

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2019 af peter lind

Du skal overhovedet ikke bruge nogen invers. Jeg har desværre en fejl i #4. Der skulle stå det(A-3E)=0

I den anden skal du gange matricerne samme, så vidt jeg kan se. Kan du ikke bruge dit CAS værktøj til det? Ellers bliver det et rimelig lang og træls udregning


Svar #7
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Jeg har selvfølgelig ganget 3 på, og ender det samme sted. Hvordan vil du så anbefale at finde A?
Vi bruger R, og har lige prøvet at indtaste den første med de to matricer, men den vil ikke have en matrix med en ubekendt, så er temmelig sikker på, at det skal regnes i hånden.


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. september 2019 af peter lind

Er det #2 eller #3 ?

I ingen af opgaverne skal du få noget med en brøk. Kan du ikke sende mig dine detaljeret udregninger og helst på en mere læselig form evt. i en pdf fil


Svar #9
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Den første sætning var #3, men den har jeg fundet ud af nu.

Nu mangler jeg bare den du har fået billede af. Jeg har ganget de to matricer, men har jo stadig både A og B som ubekendte. Jeg tror dog kun - ud fra ordlyden i opgaven - at det kun er B, jeg skal finde.

Jeg tager et billede af den med de to matricer.


Svar #10
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Undskylder det vender sidelæns. Men det er kun 2 matricer der er ganget.

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. september 2019 af peter lind

Beklager. Jeg har mere set på hvad du har sagt opgaven går ud på en hvad opgaven siger. Jeg har kort sagt troet du skulle finde A og B. Det går opgaven ikke ud på. Du skulle finde hvad elementet i 2 række og 3 søjle var udtrykt ved A og B og det har du fundet. Det er 3B +9


Svar #12
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Ok, men er det ikke kun B, der står i 2. række og 3. søjle? Og i så fald hvordan kan B være 3B+9? Hvis det er dte, du mener? :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. september 2019 af peter lind

3B+9 er simpelthen svaret Der spørges om c2,3 i matricen C hvor C er den matrix du har udregnet


Svar #14
27. september 2019 af IMBN3 (Slettet)

Nåh er det så simpelt. Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Bestemme en ubekendt i en matrix

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.