Matematik

Hvilket tal skal jeg opløfte i tredje potens, for at det giver 216?

29. september 2019 af Vertical (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg har et spørgsmål der vikelig driller mig. Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal regne det fordi vi ikke har fået forklaret det i skolen. 

Hvis nogle kunne hjælpe mig ville det være til rigtig stor hjælp. 

Hvilket tal skal jeg opløfte i tredje potens, for at det giver 216?

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2019 af OliverHviid

6, da 6³=6*6*6=36*6=216


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du kan benytte en simpel metode:

Gæt på et tal, der er for stort, f.eks. 10, for 10^3=1000.

Gæt så på halvdelen og regn trediepotensen ud. Vælg så, om  du skal gå opad eller nedad for at komme nærmere det rigtige.

Jeg kan afsløre, at du skal slutte af med et helt tal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2019 af StoreNord

Det søgte tal hedder kibikroden af 216 og skrives som  \sqrt[3]{216}  eller  216^{\frac{1}{3}}  og er som sagt 6.

På din lommeregner er der måske en knap med  xy.  Tast:           216     xy    3    inv

Du kan også Google       online lommeregner


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2019 af ringstedLC

\begin{align*} x^3 &= 216 \\ \sqrt[3]{x^3} &= \sqrt[3]{216}\text{ (kubikrod)} \\ x &= \sqrt[3]{216} \\ x &= 216^{\frac{1}{3}}=6 \end{align*}

På lommeregneren: >216<, >"Inv"<, >xy<, >3< og >=<

I GeoGebra's input-felt: 216^(1/3) og "Enter" giver en numerisk værdi = 6

GG har ikke en kubikrods-, men kun en kvadratsrodskommando (sqrt( <x> ), derfor må man benytte ovenstående potensregneregel.


Skriv et svar til: Hvilket tal skal jeg opløfte i tredje potens, for at det giver 216?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.