Kemi

Volumen

30. september 2019 af QaalA - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogen der kan fortælle mig om jeg løser rigtigt??

Opgave: Du skal fremstille 0,25 dm3 glukose-opløsning 5% (m/v). Til det skal der bruges en glukosestamopløsning 1 M og fortyndes med vand til slutvolumen. Glukose har en molekylmasse på 180 g/mol. Beregn det nødvendig volumen (ml) af glukose-stamopløsningen 1 M, som skal bruges!

Svar:

0,25 dm3 = 0,25 L       5% (m/v) = 5/100g / 1000 L=0,00005 g/L

Der beregnes først massen på følgende måde:

m= 0,00005 g/L * 0,25 L = 0,0000125 g

Så finder man volumen:

v=n/c=m/Mc= 0,0000125 g / 180 g/mol*1M =6,94 * 10-8 L=6,94 * 10-5 mL 


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2019 af mathon

                \small \begin{array}{lllll} 5\%(m/v)&=\frac{5\; g}{100\; mL}=\frac{50\; g}{L}\\\\ \textup{omregnet}\\ \textup{til molaritet:}&c= \frac{\frac{50\; g}{L}}{180\; \frac{g}{mol}} =0.2778\; M\\\\ \textbf{volumen}\\ \textup{stamopl\o sning:}&V\cdot \left ( 1\; M \right )=\left ( 0.25\; L \right )\cdot \left (0.2778\; M \right )\\\\ &V=\left ( 0.25\; L \right )\cdot\frac{0.2778\; M}{1\; M}=0.06944\; L=69.44\;mL \end{array}


Skriv et svar til: Volumen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.