Kemi

AsO43-

06. oktober 2019 af hellokitty3 - Niveau: A-niveau
Hej nogen der kan hjælpe med vedhæftet opgave jeg skal opskrive reaktionligninger a) til e) uden tilskurioner ig sp sjak jeg angive ligevægtkonstanter (opløselihedensprodukt og kompleksdannelsenskonstanter) og den første reaktion havde pH 5

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

a)

HAsO42-(aq) + 2Ag+(aq) ⇔ Ag2HAsO4(s)

b)

Ag2HAsO4(s) + 2H+(aq) ⇔ H3AsO4(aq) + 2Ag+(aq)

c)

Som jeg forstår det, bevirker tilsætningen af ammoniak at nogle af H+'erne bliver spist og ligevægten i b) bliver forskudt mod venstre så der bliver dannet bundfald igen.

NH3(aq) + H+(aq) ⇔ NH4+(aq)

d)

Ag2HAsO4(s) + 2 NH3(aq) ⇔ HAsO42-(aq) + 2 Ag(NH3)2+(aq)

e)

Er det at eddikesyre eliminerer NH3 i reaktion d)?

CH3COOH(aq) + NH3(aq) ⇔ CH3COO-(aq) + NH4+(aq)


Svar #2
07. oktober 2019 af hellokitty3

Men hvad med nå man skal opskrive opløselighedsprodukt og kompleksdannelseskonstanter altså hvis vi tage udgangspunkt i den første som har pH 5 .)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

a)

K = 1 / ( [HAsO42-] * [Ag+]2 )

b)

K = [H3AsO4] * [Ag+]2 / [H+]2

c) 

Det er samme ligevægt som i b) der bare bliver forskudt.

d)

K = [HAsO42-] * [Ag(NH3)2+]2 / [NH3]2

e)

Samme ligevægt som i d) der bare bliver forskudt.


Svar #4
07. oktober 2019 af hellokitty3

Men i a hvorfor er det 1 / med  [HAsO42-] * [Ag+]2 


Svar #5
07. oktober 2019 af hellokitty3

Og når du i c siger samme ligevægt som b men bliver forskudt hvad mener du så?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du opskriver bare ligevægtskonstanten for reaktionen og husker at faste stoffer skal udelades. På højresiden i reaktionen har du kun et fast stof, så tælleren skal bare være 1.

I c) har man samme ligevægt som i b). Man forskyder den bare mod venstre ved at tilsætte lidt ammoniak som reagerer med H+.


Svar #7
08. oktober 2019 af hellokitty3

I reaktion b hvorfor har du 2H+ er det ikke saltpetersyre du mener og hvorfor er det 2

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan godt skrive reaktionen op sådan her:

Ag2HAsO4 (s) + 2HNO3 (aq) → H3AsO4 (aq) + 2AgNO3 (aq)

Men reelt så er HNO3 opløst til H+ og NO3- og AgNO3 er opløst til Ag+ og NO3-:

Ag2HAsO4 + 2H+ +  2NO3- → H3AsO4 + 2Ag+ + 2NO3-

Så NO3- er bare en tilskuerion.

2-tallene skal være der, ellers er reaktionen ikke afstemt korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. oktober 2019 af Nina1212 (Slettet)

v

Svar #10
08. oktober 2019 af hellokitty3

Men hvordan ved du at vi skal ende med H3 jeg kan godt se hcorfor du sætte 2 tallet men i produkternes side hcorfor KAB vi ikke bare får H2 så behøver vi ikke at hr to H i reaktentanes side

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jamen jeg googlede bare og fandt at når Ag2HAsO4 reagerer med HNO3, så bliver der dannet H3AsO4.


Svar #12
08. oktober 2019 af hellokitty3


Svar #13
08. oktober 2019 af hellokitty3

Tak

Svar #14
08. oktober 2019 af hellokitty3

i opgaven står der også hvad er den dominate form for arsensyre ved starten af forsøget af det ikke HAsO4 


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

HAsO42- + H2O ⇔ AsO43- + H3O+

Kan det passe at pKa er 11,53? (Det var hvad jeg lige kunne google mig til.)

Så kan vi finde fordelingen af HAsO42- og AsO43- med bufferligningen:

ph = pKa + log( [AsO43-] / [HAsO42-] )

Med pH = 5 og pKa = 11,53 finder vi

[AsO43-] / [HAsO42-] = 105-11,53 = 2,9*10-7

Brøken ligger langt under 1, så der er meget mere HAsO42- end AsO43-.


Svar #16
08. oktober 2019 af hellokitty3

Hvordan ved du at hvid brøken ligger under 1 at der er den ene er det en regel?

Brugbart svar (0)

Svar #17
08. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du har en opløsning som indeholder stoffet på to forskellige former: En form hvor der er et H i stoffet; HAsO42-, og så en anden form hvor stoffet har afgivet et H+; AsO43-.

Brøken

[AsO43-] / [HAsO42-] 

fortæller hvordan stoffet er fordelt på de to former. Hvis koncentrationerne af de to former er lige store, så kan du se at brøken bliver 1. Hvis brøken for eksempel er 10, så betyder det at [AsO43-] er 10 gange så stor som [HAsO42-]. Nu har vi her at brøken er at meget lille tal, så det betyder at koncentrationen af HAsO42- er meget større end koncentrationen af AsO43-.


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. oktober 2019 af mathon


Skriv et svar til: AsO43-

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.