Kemi

Oxidationstrinnet

25. oktober 2019 af hellokitty3 - Niveau: A-niveau

Jeg skal beregne oxidatationstrinnet for svovl i peroxdisulfation (S2O82-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2019 af janhaa

2S-16=-2\\ 2S=14\\ S=+7


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2019 af Larsdk4 (Slettet)

Hydrogen= +1 

Oxygen = -2


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2019 af Larsdk4 (Slettet)

{S_2}{O_8}^2= 8*2=16

Da vi har et oxygen 16-2= 14 

14 dividere du med 2 = +7 


Svar #4
25. oktober 2019 af hellokitty3

Det er ikke rigtig at det giver +7, der står nemlig at det er +6 og man skal tænke på lewis struktur


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2019 af Larsdk4 (Slettet)

#4

Det er ikke rigtig at det giver +7, der står nemlig at det er +6 og man skal tænke på lewis struktur


{{16-8-2=+6}}


Svar #6
26. oktober 2019 af hellokitty3

Hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du har seks O-atomer med OT -2 og to O-atomer med OT -1. Dette skal sammenlagt med de to S-atomers OT give molekylets elektriske ladning som er -2. Så du har ligningen

6 * (-2) + 2 * (-1) + 2*S = -2

Som giver S = +6.


Svar #8
26. oktober 2019 af hellokitty3

Men hvorfor er 2 af O =-1? Hvordan kan det være?

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. oktober 2019 af Sveppalyf (Slettet)

OT er sådan en regneteknisk størrelse. Man kan forstå den sådan her:

Du har en binding mellem to atomer (dvs. et elektronpar som de to atomer deles om). Hvis du så skærer bindingen over og tildeler det fælles elektronpar til det atom med den største elektronegativitet, så er den elektriske ladning atomerne så har det man kalder deres oxidationstrin, OT. (Hvis de to atomer er lige elektronegative, så tildeles de så én af elektronerne fra det fælles elektronpar hver.)

Eksempel: HCl

Hvis vi skærer bindingen over, så skal de to fælles elektroner tildeles Cl-atomet da det er mere elektronegativt end H. Nu har H mistet sin elektron og har nu ladningen +1 mens Cl har fået en ekstra elektron og nu har ladningen -1. Dette er så deres OT i molekylet HCl.

H er meget lidt elektronegativt, så det ender altid med at have OT = +1.

Lad os nu se på O-atomet:

Det har to frie elektroner, så det laver to bindinger. Nu er O meget elektronegativt, så når man laver det trick med at skære end binding over, så vil det fælles elektronpar næsten altid blive tildelt O-atomet. Da O-atomet på denne måde får en ekstra elektron fra hver af de to bindinger, så har O næsten altid OT = -2.

Men der er bare den undtagelse når to O-atomer er bundet til hinanden i en peroxid:

Når du skærer bindingen mellem de to O-atomer over, så skal de to O-atomer have en elektron hver da de er lige elektronegative. O-atomerne får stadig tildelt en ekstra elektron når man skærer de to andre bindinger over da O næsten altid er den mest elektronegative. Så i en peroxid vil O have OT = -1.

Så husk at H altid har OT = +1 og at O næsten altid har OT = -2 (med undtagelse af peroxid-forbindelser hvor O har OT = -1).


Skriv et svar til: Oxidationstrinnet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.