Kemi

Ukendt salt

13. november 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Vi har et ukendt stof + hydroxid -> vi fået dannet et bundfald.

Mit spørgesmål er, jeg skal beregne koncentration af kationen der skal være i opløsningen for at bundfaldet fælder ud med 2 M hydroxider (vi antager 0,25 mL), hvorefter det beregnes hvor stor en mængde (mg) af det oprindelige salt, der skal være i reagensglasset for at se en positiv reaktion.

Men ved ikke hvordan jeg skal løse denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2019 af mathon

         \begin{array}{ll} \textup{Af tabellen i }\#1&\textup{ses, at kationen er }Ca^{2+}\\\\ &\left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2=3.1\cdot 10^{-5}\; M^3\\\\ \textup{hvoraf}&\left [ Ca^{2+} \right ]=\frac{3.1\cdot 10^{-5}\; M^3}{\left [ OH^- \right ]^2}=\frac{3.1\cdot 10^{-5}\; M^3}{\left (2\; M \right )^2}=7.75\cdot 10^{-6}\; M=1.9375\cdot 10^{-9}\; \frac{mol}{0.25\; mL}\\\\ \textup{dvs}&m=\left ( 1.9375\cdot 10^{-9}\; mol \right )\cdot \left ( 74.093\; \frac{g}{mol} \right )=1.43555\cdot 10^{-7}\; g=0.1436\cdot 10^{-6}\; g=\\\\ &0.1436\; \mu g \end{array}


Svar #3
14. november 2019 af hellokitty3

Forstår det ikke.. fordi vi har ikke ca i vores opløsning, men kun Fe3+ og Pb2+ 


Svar #4
14. november 2019 af hellokitty3

hvordan går du fra 7,75*10^-6 til 1,937*10-9


Svar #5
16. november 2019 af hellokitty3

jeg har lige et spg. håber du vil svar på det, men hvorfor er det at du gør det på den måde altså for at få det til mol/25 mL kan man ikke gør det på en anden måde, synes ikke helt jeg forstår metoden.. men ellers så give det god mening.. det andet du havdet forklaret. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2019 af mathon

Tilføjelsen i #3 ændrer jo spørgsmålet totalt.

Pb optræder som Pb(II)\textup{ og }Pb(IV), hvorfor Pb^{2+} ikke kan optræde som oxidator.

Tilbage er Fe^{3+}, der kan optræde som oxidator og ikke er tungtopløselig (se tabellen ovenfor) i en I^--opløsning

                  \small Fe^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; I^-\, _{\textit{(aq)}}\; \longrightarrow \; Fe^{2+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\;I_2\, _{\textit{(s)}}

Fe^{2+} er imidlertid tungt opløslig i en I^--opløsning (se tabellen ovenfor), hvorfor der dannes bundfald af FeI_2
            


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2019 af mathon

Der dog er i modstrid med 
                                               https://en.wikipedia.org/wiki/Iron(II)_iodide

der oplyser, at FeI_2 er opløseligt i vand!


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2019 af heydudig (Slettet)

Men forstår ikke, hvordan vil beregningen så se ud for Pb?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2019 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textup{I tilf\ae ldet }Pb^{2+}\textup{:}\\\textup{opl\o selighedsprodukt:}&\left [ Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2=1.42\cdot 10^{-20}\; M^3\\ &\textup{kilde:}\qquad https://en.wikipedia.org/wiki/Lead(II)_hydroxide\\\\ &\left [ Pb^{2+} \right ]=\frac{1.42\cdot 10^{-20}\; M^3}{( \left [ OH^- \right ]^2)}=\frac{1.42\cdot 10^{-20}\; M^3}{ \left ( 2\; M \right )^2}=3.55\cdot 10^{-21}\; M\\\\ &m_{Pb^{2+}}=\left ( 0.25\; mL \right )\cdot \left ( 3.55\cdot 10^{-21}\; \frac{mmol}{mL} \right )\cdot \left ( 207.2\; \frac{mg}{mmol} \right )=1.84\cdot 10^{-19}\; mg \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. november 2019 af heydudig (Slettet)

Tusind tak Mathon. Men hvad med Jern egentligt? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2019 af mathon


Skriv et svar til: Ukendt salt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.