Matematik

Bestem a, b og c i tredjegradspolynomium

27. november 2019 af Tildetille (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løses denne opgave? Det er en opgave uden hjælpemidler på A niveau?

Jeg skal bestemme a, b og c. Jeg har fundet ud af at C=0, da tangenten c*x+10, tangerer i punktet A(0,10). Men jeg kan ikke gennemskue hvordan man bestemmer a og b?

Jeg har prøvet at differentiere funktionen, og fik: f'(x)=3x^2+2bx. Men ved ikke lige hvad jeg skal gøre herefter, nogen der kan hjælpe, gerne med mellemregninger :) 

Vedhæftet fil: Opgave 4.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du skal finde rødderne i f'(x) udtrykt ved a, b og c. Da c=0, kan du sætte x undenfor en parentes og bruge nulreglen til at finde de to rødder. Det er de to x-værdier, hvor kurven har vandret tangent, så den ene er x-koordinaten til A og den anden x-koordinaten til B.Du indsætter også  koordinaterne til B i f(x). Det giver to ligninger, hvoraf du kan finde a og b.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. november 2019 af SuneChr

Betingelserne
f (20) = 0
f '(0)  = 0
f '(20) = 0
skal opfyldes.
Løs de tre ligninger med a, b og c som ubekendte.
Det er klart, at A = (0 , 10) da f (0) = 10


Svar #3
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Når du skriver F’(x) udtrykt ved a, b og c, hvordan gøres dette?
Jeg forstår simplethen ikke lige hvad du mener..

Svar #4
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Som skrevet i indlægget så er det en opgave uden hjælpemidler :)

Brugbart svar (1)

Svar #5
27. november 2019 af SuneChr

Løs i hånden:
    203a +  202b + 20c    =  - 10
                               c     =     0
3·202a + 2·20b    + c     =    0


Svar #6
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Kan du fortælle mig hvordan jeg løser disse ligninger?

Brugbart svar (1)

Svar #7
27. november 2019 af AMelev

#0

Jeg har prøvet at differentiere funktionen, og fik: f'(x)=3x^2+2bx. 

Du skulle have fået f '(x) = 3x2 +2b·x + c.
Du får tre oplysninger:
1) Der er vandret tangent i A(0,f(0)), dvs. f '(0) = 0
2) Rutsjebanen rører jorden i B(20,f(20)), dvs. f(20) = 0
3) Der er vandret tangent i B(20,0), dvs. f '(20) = 0

Af 1) får du ganske rigtigt, at c = 0, men din begrundelse i #0 er ikke helt klar.
Af 2) og 3) får du to ligninger med to ubekendte ( a og b), som så skal løses.


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. november 2019 af SuneChr

Da c = 0 bortskaffes alle led med c.
Tilbage har vi:
    203a +  202b   =  - 10
 3·202a + 2·20b  =     0
Brug den af metoderne du bedst kan til løsning af to ligninger med to ubekendte.
 


Svar #9
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Men hvordan løser jeg de to ligninger med to ubekendte, hvis der står bogstaver i ligningen? Det er vel diskriminantformlen, jeg skal gøre brug af, deraf får jeg x1 ig x2, hvad skal disse så bruges til?

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du skal finde a og b. I de to ligninger, der står i #8 er der tal og a og b.

Gang den nederste ligning med 10 og træk den øvserste fra. Divider på begge sider af lighedstegnet med koefficienten til a. Så har du a. Indsæt i den øverste ligning og isoler b.


Svar #11
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Nu er jeg komplet forvirret, fordi du vil gange #10, det forstår jeg slet ikke. Jeg ved godt jeg skal finde a og b, det er jo det jeg har problemer med... Jeg takker for hjælpen, men jeg er desværre ligevidt, da jeg ikke forstår det :)

Brugbart svar (1)

Svar #12
27. november 2019 af ringstedLC

#9 Men hvordan løser jeg de to ligninger med to ubekendte, hvis der står bogstaver i ligningen? Det er vel diskriminantformlen, jeg skal gøre brug af, deraf får jeg x1 ig x2, hvad skal disse så bruges til?

Glem alt om disk.-formlen. Det er ikke en andengradsligning bare fordi en konstant er opskrevet som værende opløftet i anden potens. Graden er bestemt af potensen for de(n) ubekendte.

Det er jo ganske normalt at ubekendte betegnes med bogstaver fx x eller y.

Du har lært at og kan ganske givet løse en masse opgaver med en ligning med én ubekendt.

Du har også lært at løse to ligninger med to ubekendte og på dit niveau burde du i princippet kunne løse n ligninger med n ubekendte.

Se her: https://www.webmatematik.dk/lektioner/7-9-klasse/ligninger/to-ligninger-med-to-ubekendte, bemærk niveauet og brug denne opgave til at få repeteret denne disciplin.


Svar #13
27. november 2019 af Tildetille (Slettet)

Jeg takker mange gange. Jeg får b=-0,075 og a=0,025 kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #14
27. november 2019 af AMelev

#9 Hvis du ikke kan lide navnene på de ubekendte i #8, så omdøb dem til x og y.

\left.\begin{matrix} 20^3\cdot a+20^2\cdot b=-10\\ 3\cdot 20^2\cdot a+2\cdot 20\cdot b=0 \end{matrix}\right\}\Leftrightarrow \left.\begin{matrix} 8000\cdot a+400\cdot b=-10\\ 120\cdot a+40\cdot b=0 \end{matrix}\right\}\left.\begin{matrix} 8000\cdot x+400\cdot y=-10\\ 1200\cdot x+40\cdot y=0 \end{matrix}\right\}\Leftrightarrow \left.\begin{matrix} 8000\cdot x+400\cdot y=-10\\ 12000\cdot x+400\cdot y=0 \end{matrix}\right\}\Leftrightarrow \left.\begin{matrix} 4000\cdot x=10\\ 1200\cdot x+40\cdot y=0 \end{matrix}\right\}\Leftrightarrow
\left.\begin{matrix} x=\frac{1}{400}\\ 1200\cdot \frac{1}{400}+40\cdot y=0 \end{matrix}\right\}\Leftrightarrow \left.\begin{matrix} x=\frac{1}{400}\\ y=..... \end{matrix}\right\}


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. november 2019 af ringstedLC

Selv tak. Når man har løst en ligning eller et ligningssystem i hånden, kan løsningen tjekkes ved at indsætte den (dem) i den (de) oprindelige ligning(er):

\begin{align*} 20^3a+20^2b=-10&\wedge 3\cdot 20^2a+2\cdot 20b=0 \\ 20^3\cdot 0.025+20^2\cdot (-0.075)=-10&\wedge 3\cdot 20^2\cdot 0.025+2\cdot 20\cdot (-0.075)=0 \\ 200-30=-10&\wedge 30-3=0 \\ 270\neq-10&\wedge 27\neq0 \\ \end{align*}

så mindst en af værdierne er forkerte. Uden dine udregninger kan du ikke hjælpes, men gå nu logisk frem og find fejlen. Beregn igen og tjek. Det giver dig rutine i teknikken, styrker dig i hovedregning og giver selvværd.


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. november 2019 af ringstedLC

#15 rettelse:

\begin{align*} 200-30 &= -10 \\ 170&\neq -10 \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #17
27. november 2019 af SuneChr

# 0
Det er vigtigt, når man "gør prøve", at de(t) resultat(er) er pinlig nøjagtig(e), da, i modsat fald, man
ikke vil få ligningen til at passe ved indsætning.
Hvis man f.eks. får x1 = \sqrt{7} , skal denne størrelse indsættes på x1 's plads, og ikke x1 = 2,6458
Ligningen kan ikke selv "tænke", at sidstnævnte tal (sikkert) være \sqrt{7} .
 


Brugbart svar (1)

Svar #18
28. november 2019 af mathon

                    \small \small \small \begin{array}{llll} &I\textup{:}&20^3a+20^2b=-10&I\textup{ divideres med -200 og ben\ae vnes }III\\ &II\textup{:}&3\cdot 20^2a+2\cdot 20b=0&\textup{divideres med 20 og ben\ae vnes }IV\\\\ &III\textup{:}&-40a-2b=\frac{1}{20}\\ &IV\textup{:}&60a+2b=0&III\textup{ og }IV\textup{ adderes}\\\\ &&20a=\frac{1}{20}\\\\ &&a=\frac{1}{400}&\textup{som indsat i }III\textup{ giver:}\\\\ &&\frac{60}{400}+2b=0&\textup{divideres med 2}\\\\ &&\frac{30}{400}+b=0&\textup{br\o ken forkortes med 10}\\\\ &&b=-\frac{3}{40}\\\\& \textup{koefficienter:}&\left\{ \begin{array}{lll}a=\frac{1}{400}\\\\b=-\frac{3}{40}\\\\c=0 \end{array}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #19
28. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Metoden, som er brugt i "18 kaldes de lige store koefficienters metode". Man ganger eller dividerer ligningerne igennem med tal, der bevirker, at én af de ubekendte får samme koefficient i begge ligninger (evt. som her med forskelligt fortegn). Derefter subtraheres den ene ligning fra den anden, hvis fortegnene er ens, ellers adderes de som i #18.

Det var samme metode, jeg var inde på i#10. Her valgte jeg at gange den øverste ligning igennem med 10 for at få koefficienterne lige store.


Skriv et svar til: Bestem a, b og c i tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.