Kemi

hjælp

03. december 2019 af loinsqq (Slettet) - Niveau: B-niveau

angiv forholdet mellem de to mest fremherskende syre-base former i en 0,01 vandig opløsning af phosphorsyre med et pH på 7,21


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2019 af mathon

                              \small \begin{array}{lllll} 7.21=7.20+\log\left ( \frac{n(HP{O_4})^{2-}}{n(H_2P{O_4}^-)} \right )\\\\ 0.01=\log\left ( \frac{n(HP{O_4})^{2-}}{n(H_2P{O_4}^-)} \right )\\\\ 10^{0,01}=\frac{n(HP{O_4})^{2-}}{n(H_2P{O_4}^-)}\\\\ \frac{n(HP{O_4})^{2-}}{n(H_2P{O_4}^-)}=1.02329 \end{array}


Svar #2
03. december 2019 af loinsqq (Slettet)

Men nu, hvor der står phosphorsyre, er det så ikke H3PO4 som syre og H2PO4^- som base?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2019 af mathon

Se på Bjerrumdiagrammet.

Der kan kun være tale om forholdet \small \frac{HP{O_4}^{2-}}{H_2P{O_4}^-} ved pH = 7.21


Svar #4
03. december 2019 af loinsqq (Slettet)

Grunden til du skriver 7,20 og ikke 7,21, som er pKa for H2PO4^- er det fordi du siger 7,21-0,01=7,20?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2019 af mathon

I min kilde er \small pK_{s2}\textup{ opgivet til }7.20

men i Helge Mygind - ser jeg nu - er \small pK_{s2}\textup{ opgivet til }7.21.

Regnes \small pK_{s2}=7.21

er
                              \small \begin{array}{lllll} \frac{n(HP{O_4})^{2-}}{n(H_2P{O_4}^-)}=\frac{1}{1} \end{array}           


Skriv et svar til: hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.