Kemi

Udbytteprocent

08. december 2019 af pointless (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg sidder og er i gang med at beregne, hvor meget zinkiodid, der kan dannes maximalt i følge teorien, og jeg kan simpelthen ikke se mig ud af, hvordan jeg skal gøre det. 

Massen af den brugte zink: 2,0 g

Massen af den brugte diiod: 4,02 g

Molare masse for zink: 65,38 g/mol

Molare masse for diiod: 253, 8 g/mol

Reaktionsskemaet: 

Zn^2^+ + 2I^- \rightarrow ZnI_2

Jeg skal bare noget så simpelt som at beregne, hvor zinkiodid der maksimalt kan dannes ud fra mængderne, og min hjerne fungerer bare ikke lige nu. Please hjælp


Svar #1
08. december 2019 af pointless (Slettet)

Jeg har lige prøvet. Er dette korrekt?

Stofmængden af den to reaktanter beregnes: 

n_Z_n=2,0 g/65,38 g/mol =0,03 mol

n_I_2 =4,02 g /253,8 g/mol=0,015 mol

Da de to reaktanter reagerer med hinanden i forhold 1:1, kan der maksimalt dannes 0,015 mol ZnI2. Der er nemlig ikke tilsat ækvivalente mængder, og der vil derfor være zink i overskud, når reaktionen er færdig. 

Molare masse for zinkiodid: 

M_Z_n_I_2 = 319. 18 g/mol

Vi kan dermed beregne, hvor mange gram Zinkiodid, der maksimalt dannes: 

m_Z_n_I_2 =0,015 mol *319,18 g/mol = 4,78 g

Og herefter kan udbytteprocenten regnes. 

ER DETTE EN KORREKT FREMGANGSMÅDE?

HILSEN opslagets ejermand


Svar #2
08. december 2019 af pointless (Slettet)

Okay, kan lige se, at jeg har byttet lidt rundt på iod og diiod, men er tankegangen korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2019 af janhaa

Zn+I_2 => ZnI_2\\ 0,031....0,0158...0,0158\\ I_2\,\,is\,\,limiting\,\,reactant\\ m(ZnI_2)= n*M=0,0158*M=5,03\,g


Skriv et svar til: Udbytteprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.