Matematik

Matematik opgave!

12. december 2019 af Nerd24 - Niveau: C-niveau

Jeg er usikker på om jeg har løst opgave 6 rigtigt. Er der nogen som kan løse den så jeg kan sammenligne mit arbejde med jeres. 

Tak på forehånden.

Vedhæftet fil: 2019_1g_afl_1 (1).pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2019 af PeterValberg

Det her er hvad, der er omkring opgave 6 i dit dokument...


Jeg synes ikke, jeg kan se, hvad du har forsøgt dig med
og er kommet frem til..... kan det tænkes, at du ikke har
lavet opgave 6 og bare prøver den nemme løsning?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. december 2019 af PeterValberg

Jeg citerer lige betingelserne for at bruge dette forum:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med. Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved. På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2019 af PeterValberg

Du kan læse noget om indextal her:   < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
12. december 2019 af Nerd24

Det er det jeg har skrevet i min opgave

a. 
Vi kan bruge den her formel K?=K0(1+r)^(n)eller y=b*a^(x)til at finde ud af hvor mange cykeltrafik der var i 2000(basisåret). Jeg bruger den anden formel. 

Vi skal først finde ud af hvad indekstallet for år 2000, som er vores basisår. Vi ved hvad y, a og x er. 
y:=2.62 ? 2.62
a:=((89.7)/(100)) ? 0.897
x:=10 ? 10
Nu kan vi indsætte tallene i formlen.
solve(y=b*a^(x),b) ? b=7.76921
b:=7.76921 ? 7.76921

Nu ganger vi 7.76921 med 1,12(112/100) som er indekstallet for 2014. 
b*1.12 ? 8.70152

Cykeltrafikken i 2014 var på 8,70152 mia. km

b. Vi skal minusse indekstallene for 2014 med 2016.
112-102.7 ? 9.3
Den faldt med 9,3%.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2019 af PeterValberg

Jeg kan ikke lige gennemskue, hvad det er, du har gang i,
men hvis du benytter anvisningerne på den side, du fik
et link til i #3, så får du basisårets værdi til (ca.) 2,92 mia. km

Desuden så "minusser" man ikke (ligesom man heller ikke "plusser")
man subtraherer, trækker fra eller bestemmer forskellen (differensen)...

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2019 af AMelev

a) Se formelsamling side 5 (7)

b) (I2016 - I2014)/I2014 omregnet til %


Svar #7
13. december 2019 af Nerd24

Hvorfor kan jeg ikke bare subtraherer indekstallenne da de allerede er i procent


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2019 af AMelev

#7 Fordi det ikke giver faldet i procent af startværdien (2014-indekstallet).
Du har ikke ret i, at indekstallene er i % - det er rene tal. Jeg forstår dog godt, at du ,tænker på dem som procentangivelser, for forskellen på angivelserne som procent af basisårets værdi og indekstallene er jo bare, at man har ganget med 100, netop for at slippe for %.
Selv om angivelserne havde været i %, skulle du alligevel beregne som angivet i #6. Differensen mellem de to procenttal er det, der kaldes procentpoint.

Du kunne i stedet beregne den procentvise stigning i cykeltrafikken C direkte ud fra værdierne i hhv. 2014 (beregnet i a.) og 2016 (beregnes på samme måde).
Den procentvise stigning er da (C2016 - C2014)/C2014 omregnet til %
Bem. stigningen er negativ, så der er reelt tale om et fald. 


Skriv et svar til: Matematik opgave!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.