Matematik

Ligning hjælp

16. december 2019 af Mukarami (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Stine og simone går i byen sammen. Stine har tre gang så mange penge som Simone. I byen køber de begge en T-shirt hver til 65 kroner. Efter de er kommet hjem har Stine 16 gange så mange penge som Simone.
Hvor mange penge har de hver før de går i byen?

Hvordan opstiller man ligninger over det her?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2019 af PeterValberg

Kald Stine for x og Simone for y (for nemheds skyld)...

Stine har tre gang så mange penge som Simone.

3x = y

I byen køber de begge en T-shirt hver til 65 kroner.
Efter de er kommet hjem har Stine 16 gange så mange penge som Simone.

x - 65 = 16(y - 65)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2019 af mathon

                \small \begin{array}{lccccccccccc}&&&\textbf{Stine}&&&\textbf{Simone}\\\textbf{F\o r}&&&3x&&&x&&&\textbf{ligning} \\\textbf{Efter}&&&3x-65&&&x-65&&&3x-65 =16\cdot (x-65)\\\\ \end{array}

.

                 \small \small \begin{array}{lccccccccccc}&&&\textbf{Stine}&&&\textbf{Simone}\\\textbf{F\o r}&&&3x&&&x\\&&&3\cdot 75&&&75\\&&&225&&&75 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2019 af mathon

Ligning:

                \small \begin{array}{llll}16(x-65)=3x-65\\\\ 16x-16\cdot 65=3x-65\\\\ 13x=16\cdot 65-1\cdot 65\\\\ 13x=15\cdot 65\\\\ 13x=15\cdot 5\cdot 13\\\\ x=15\cdot 5\\\\ x=75 \end{array}


Skriv et svar til: Ligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.