Matematik

Mindste kvadraters metode, eksponentiel funktion

16. december 2019 af bdr (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg har vedhæftet datapunkterne fra opgaven. 

Punkterne danner en eksponentiel tendenslinje, men jeg skal udregne forskriften vha mindste kvadraters metode. Jeg forstår hvordan den bruges til lineære funktioner men ikke hvordan den bruges til eksponentielle. 

Nogle der kan hjælpe til med fremgangsmåden? 

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2019 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2019 af peter lind

Det kommer lidt an på, hvad du skal. Det nemmeste er blot at bruge eksponentiel regression. Dit CAS værktøj har den mulighed. Hvis du absolut skal bruge kvadratisk metode fra bunden af skal du bruge at y = b*eax <=> ln(y) = ln(b) + a*x Ved denne transformation får du en lineær funktion, som du kan bruge den kvadratiske metode


Svar #3
16. december 2019 af bdr (Slettet)

Det har jeg forsøgt. Men jeg kunne ikke forstå hvordan jeg skulle løse ln(y)=ln(b)+a*x. Kunne du måske give et eksempel på fremgangsmåden for år 2012? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2019 af peter lind

Du erstatter bare 1456 med ln(1456)= 7,28345, de 2870 med ln(2870) o.s.v. og bruger dem som den afhængige variable


Svar #5
16. december 2019 af bdr (Slettet)

Altså at det bliver (2012;7,28) osv?

Jeg ved ikke om jeg forstår


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. december 2019 af peter lind

hvis du bruger 2012 som basisår får du variablene

 x    0               1             2               3 ....

y    ln(1456)  ln(2870)   ln(4418)     ln(6177)....

Disse data laver du bare lineær regression på


Svar #7
16. december 2019 af bdr (Slettet)

Nu forstår jeg. Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Mindste kvadraters metode, eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.