Kemi

Opløselighedsprodukt

22. december 2019 af Hej15 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvor stor masse fast natriumklorid kan man opløse i 200 mL af en 0.010 M PbCl2-opløsning, inden der udfældes PbCl2? Der ses bort fra rumfangsændring ved tilsætning af det faste NaCl. 

pKs(PbCl2) = 1.6*10^-5

Jeg har gjort følgende:

[Cl^-]= sqrt(ksp(PbCl2)/Pb^2+) = 0.040 M

Og sagt at [NaCl] = [Cl^-]

n(NaCl) = 0.008 mol

m(NaCl) = 0.47 g

Er ret usikker på min måde at løse det på, så vil rigtig gerne vide, om jeg har tænkt rigtigt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. december 2019 af mathon

Den molære opløselighed af PbCl_2 
beregnes:
                            \small \begin{array}{lllll} \textup{opl\o selighedsproduktet:}&\left [Pb^{2+} \right ]\cdot \left [ Cl^- \right ]^2=1.7\cdot 10^{-5}\; M^3\\\\ \textup{den mol\ae re opl\o selighed }s\textup{:}&\; \; \; \; s\; \; \; \; \; \cdot\, \, \, \left ( 2s \right )^2=1.7\cdot 10^{-5}\; M^3\\\\ &4s^3=1.7\cdot 10^{-5}\; M^3\\\\ &s=\left (\frac{1.7\cdot 10^{-5}\; M^3}{4} \right )^\frac{1}{3}\\\\ &s=0.010204\; M\\\\ \textup{det vil i 200 mL sige:}&0.002041\; mol PbCl_2\\ \textup{og}\\&2\cdot\left ( 0.002041\; mol \right )\; Cl^-=0.004082\; mol\; Cl^-\\\\\textup{i forvejen er der opl\o st:}&2\cdot \left ( 0.200\; L \right )\cdot \left ( 0.010\; \frac{mol}{L} \right )=0.004\; mol\; Cl^-\\\\\textup{tils\ae tning af }Cl^-\textup{ f\o r}\\ \textup{udf\ae ldning:}&n(Cl^-)_{tilsat}=\left ( 0.004082\; mol \right )-\left ( 0.004\; mol \right )=0.000082\; M\\\textup{dvs}\\&n(NaCl)_{tilsat}=n(Cl^-)_{tilsat}=0.000082\; mol\\\\ \end{array}\\\\


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. december 2019 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{\ae kvivalent med:}&\quad \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; m(NaCl)_{tilsat}=\left ( 0.000082\; mol \right )\cdot \left ( 58.44\; \frac{g}{mol} \right )=0.004792\; g=4.792\; mg \end{array}


Svar #3
23. december 2019 af Hej15 (Slettet)

Tusind Tak for hjælpen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. december 2019 af mathon

Opdater lige dit nuværende undervisningsniveau.


Svar #5
23. december 2019 af Hej15 (Slettet)

Hov det skulle ikke være et spørgsmålstegn, men jo det skal jeg nok gøre :) 


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.