Matematik

fra tekst til ligning

10. januar 2020 af shain - Niveau: 9. klasse
Peter har en dobbelt så stor timeløn som Jens der får 20 kr mere end Stig. Tilsammen får de 1500 kr i timen. Hvad er Stigs timeløn?

Jeg skal stille det op som en ligning og løse den.

hvis Jens er x+20
Peter y y=2x

2x(x+20)=1500 Er dette korrekt opstillet på forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2020 af PeterValberg

Stig får x kroner
Jens får x + 20 kroner
Peter får så 2(x+20) kroner
Tilsammen får de 1500 kr

x + (x + 20) + 2(x + 20) = 1500

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2020 af ringstedLC

Prøv at løse ligningen, beregn de to andre timelønninger og indsæt dem i teksten.


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2020 af mathon

                 \small \begin{array}{cccc} \textbf{Peter}&\textbf{Jens}&\textbf{Stig}&\textbf{ialt}\\2(x+20)&(x+20)&x&1500\\2x+40&x+20&x&4x+60=1500\\&&&4x=1440\\&&&x=360 \end{array}


Svar #4
10. januar 2020 af shain

tusind tak de 360 indsættes i ligningerne for ar finde de andre timelønninger?

Brugbart svar (1)

Svar #5
10. januar 2020 af mathon

   Ja.


Svar #6
10. januar 2020 af shain

Anna og Britta skal dele 500 kr. således at Britta får 150 kr. mere end Anna.Hvor mange
penge skal de have?

Er det samme princip?

hvis Anne får x penge
Britta kaldes y x+150

Hvordan kan man stille det op?



Brugbart svar (0)

Svar #7
10. januar 2020 af mathon

                 \small \small \begin{array}{cccccc} \textbf{Anna}&\textbf{Britta}&\textbf{ialt}\\x&x+150&500\\&&2x+150=500\\&&x+75=250\\&&x=250-75\\&&x=175\\175&325 \end{array}


Svar #8
10. januar 2020 af shain

tak

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. januar 2020 af ringstedLC

#0 og #6: Der er ingen grund til at introducere en variabel y i de to opgaver.


Svar #10
10. januar 2020 af shain

modtaget

Skriv et svar til: fra tekst til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.