Kemi

Udbytteprocenten af thalidomid

15. januar 2020 af Taaaaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ved en syntese i laboratoriet afvejes 10,0 g glutamin og 10,0 g phtalsyreanhydrid. Udbyttet af Thalidomid var 12,5 g. 

Beregn udbytteprocenten af Thalidomid ved syntesen.

Det var hele opgave formuleringen. Jeg er mega forvirret over denne opgave. Hvordan løser man den, hvad er metoden og teorien bag den??


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2020 af Lavoisier (Slettet)

n=m/M dvs. n(glutamin)=10,0 g/(146,14 g/mol)=0,068428 mol

n(phtalsyreanhydrid)=10,0 g/(148,1 g/mol)=0,067522 mol

Så vidt jeg kan se er reaktionen mellem glutamin og phtalsyreanhydrid i forholdet 1:1, dvs. teoretisk udbytte bør være 0,67522 mol (phtalsyreanhydrid er den begrænsende faktor)

teoretisk masseudbytte af thalidomid: m(thalidomid)=M*n=258,23 g/mol*0,067522 mol=17,4409 g

Vi beregner dernæst hvor stor procentdel 12,5 g udgør af 17,4 g: (12,5g/17,4g)*100%= 71,8%

udbytteprocenten af thalidomid er dermed 71,8%

Forstår godt din forvirring ved formuleringen - det er ret kryptisk. Håber dette hjælper :D


Skriv et svar til: Udbytteprocenten af thalidomid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.