Matematik

Løsning af differentialligning via. CAS-værktøj

27. januar 2020 af SofieAmalieJensen - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har fået stillet følgende opgave(vedhæftet). Jeg har fået forskriften for f til at være N(t)=2,0013*1,3043^t, og det er hermed følgende differentialligning der skal løses:

1/N(t)*N'(t)=2,0013*1,3043^t

Men når jeg løser det ved hjælp af wordmat, giver det en meget lang forskrift for N som jeg har svært at tro er rigtig.. Når jeg så laver opgave c) ved at bestemme N(2000) siger den fejl.. Er der nogen der kan se en fejl i det jeg har opskrevet?

Tak på forhånd.

Jeg vedhæfter min udregning i et svar til det her oplæg.


Svar #1
27. januar 2020 af SofieAmalieJensen

Min udregning er vedhæftet her.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2020 af AMelev

Jeg sætter lige opgaven ind.
             

Din metode er OK, men du har misforstået oplysningen i starten.
t = Antal år efter 2001
f(t) = Relativ væksthastighed (Enheden er år-1, dvs. pr.år)
Du skal lave eksponentiel regression på tabeldata - ikke (relativ væksthastighed)-1.  
Hvis du gør det, ser verden nok betydeligt mere tilforladelig ud, så tilbage til start og ret dine f(t)-data i tabellen.


Svar #3
27. januar 2020 af SofieAmalieJensen

#2

Tusind tak, det giver god mening! Det er bare mig der lige havde misforstået opgaven, mange tak:)?


Svar #4
27. januar 2020 af SofieAmalieJensen

#2

Jeg kan stadig ikke få det til at passe... Forskriften for N bliver stadig noget langhåret noget og ved N(2000) siger den stadig fejl. Er der måske noget andet jeg overser?

(min udregning er vedhæftet)


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. januar 2020 af AMelev

Undskyld, jeg havde overset fejlen til sidst.
Du skal jo ikke bestemme antal fisk i 4001, men løse ligningen N(t) = 2000.
Jeg får t = 6.4, så i løbet af år 2007 er antallet af fisk oppe på 2000.
Prøv om du ikke kan få det til at fungere i Wordmat (jeg bruger TI-Nspire).


Svar #6
27. januar 2020 af SofieAmalieJensen

#5

Undskyld, jeg havde overset fejlen til sidst.
Du skal jo ikke bestemme antal fisk i 4001, men løse ligningen N(t) = 2000.
Jeg får t = 6.4, så i løbet af år 2007 er antallet af fisk oppe på 2000.
Prøv om du ikke kan få det til at fungere i Wordmat (jeg bruger TI-Nspire).

Super nu passer det! Mange tak igen:)


Skriv et svar til: Løsning af differentialligning via. CAS-værktøj

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.