Matematik

Omvendt proportional funktion

06. februar 2020 af Fysikxd (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hvad er en omvendt proportional funktion?

Er der nogen, som har et link til en hjemmeside, hvor der står noget om funktionen?

Rigtig god aften!

Mvh, Mathias.


Svar #2
06. februar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Tak, bro, Peter Lind.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2020 af AMelev

Omvendt proportionalitet betyder, at x·y = k(onstant) ⇔ y = k·1/x, så hvis fx x bliver dobbelt så stor, så bliver y halvt så stor.
Hvis x bliver n gange så stor, så bliver y 1/n gange så stor.
Meget mere er der ikke i det.
Hvis du googler funktioner, få du en masse hits, og et af de øverste er https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/funktioner/hvad-er-en-funktion. Prøv at de, om det er noget i den stil, du er på jagt efter.


Svar #4
06. februar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Det har jeg læst, men jeg leder mest efter "omvendt proportionalitets funktion"


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2020 af AMelev

Ok, så prøv linket i #1, men det er altså ikke andet end at y = k·1/x.


Svar #6
06. februar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Tak, AMelev :))

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2020 af Capion1

# 0
Er det praktiske eksempler på hvor en omvendt proportional funktion benyttes?


Svar #8
07. februar 2020 af Fysikxd (Slettet)

#7 Ja, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. februar 2020 af Capion1

Eksempel på omvendt proportionalitet:
Et rektangel har arealet A og siderne x og y.
Da har vi:
A = xy   som vi kan omskrive
y = A/x    som er en omvendt proportional funktion og grafisk fremstiller en hyperbel.
Da arealet og sidelængde kun giver mening for positive værdier, ligger hyperblen alene i 1. kvadrant.
Man lægger mærke til, at x og y kan ombyttes; de kaldes symmetriske variable.
Det er således ligegyldigt, om x er den korteste eller længste side i rektanglet. 

 


Svar #10
07. februar 2020 af Fysikxd (Slettet)

Tak, #9


Skriv et svar til: Omvendt proportional funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.