Fysik

FYSIK I hvilken højde over jorden (på spejlet) vil personen se sine fødder?

08. februar 2020 af pleasesaveme - Niveau: C-niveau

Hej, jeg skal aflevere en fysikaflevering, men jeg kan ikke finde ud af denne opgave. Opgaven er vedhæftet som screenshot. Er der nogle der kan hjælpe med at forklare? 

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Mon ikke den skal forstås sådan her:


Svar #2
08. februar 2020 af pleasesaveme

Hej, kan du prøve at forklare med ord?:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Da indfaldsvinklen er lig med udfaldsvinklen, så vil punktet på spejlet hvor han ser sine fødder ligge lige præcis i højden midt mellem øjne og fødder, altså i 1m's højde.


Svar #4
08. februar 2020 af pleasesaveme

Er det så det samme uanset personens afstand fra spejlet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, det vil være det samme. Prøv at tegne den samme tegning hvor han bare står langt fra spejlet. Vinklerne v1 og v2 vil være større, men hvis de stadig skal være lige store, så rammer lysstrålen stadig spejlet i højden midt mellem fødder og øjne.


Svar #6
08. februar 2020 af pleasesaveme

Okay 1000 tak du har været en kæmpe hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. februar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Der er spurgt om, i hvilken højde personen ser sine fødder. Det betyder normalt: "i hvilken højde er billedet af personens fødder." Billedet af et pukt på personen findes ved at gå fra punktet vinkelret ind på spejlet og derfra videre samme afstand, som punktet er fra spejlet. Hvis spejlet er lodret, vil billedet af fødderne derfor være i samme højde som fødderne.


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2020 af Capion1

# 1

Forholdet er korrekt, hvis personens øjenhøjde er 2 m.
Afstanden fra dét punkt på spejlet hvor personen iagttager føddernes spejlbillede, ligger i samme
højde som halvdelen af personens øjenhøjde. Det indses med ensvinklede trekanter.


Svar #9
10. februar 2020 af pleasesaveme

Hej Eksperimentalfysikeren, jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Hvilket punkt er der tale om?


Svar #10
10. februar 2020 af pleasesaveme

Hej Capion 1, kan du evt. forklare hvordan det kan indses med ensvinklede trekanter? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. februar 2020 af Capion1

Lad personens fødder hedde A, øjets placering C, spejlbilledet af A hedde B.
Tegn denne retvinklede trekant. Læg en linje OD parallel med AC hvor O er bunden af spejlet
og beliggende midtvejs mellem A og B.
Ensvinklede trekanter:    ΔBOD ensvinklet med  ΔBAC
vi har nu:

\frac{|OD|}{|AC|}=\frac{|BO|}{|BA|}                         \frac{|OD|}{|AC|}=\frac{1}{2}                 |OD|=\frac{1}{2}|AC|


Svar #12
10. februar 2020 af pleasesaveme

Sådan her?


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. februar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Her er en anden måde at forklare det på.

Spejlbilledet står præcis lige så langt inde i spejlet som manden står væk fra spejlet. Linjen fra mandens øje ned til spejlbilledets fødder starter i 2m's højde og slutter i højden 0. Den skærer spejlet lige præcis halvvejs, dvs. i 1m's højde.


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. februar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Læs opgaven en gang til. Der spørges ikke om punktet, hvor spejlingen sker, men om billedet af fødderne.

Svaret er derfor ikke 1 m over jorden. Der er ingen grund til at rode ensvinklede trekanter ind i opgaven.

På tegningen i #13 kan man se spejlbilledet og se, hvor billedet af fødderne er. Der står endda den korrekte højde i teksten nedenunder.


Svar #15
10. februar 2020 af pleasesaveme

Hej alle 1000 tak for jeres svar! I må fortsætte en god ferie


Skriv et svar til: FYSIK I hvilken højde over jorden (på spejlet) vil personen se sine fødder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.