Kemi

Mængdeberegning

13. februar 2020 af Jamulla - Niveau: C-niveau

N2 (g) + H2 (g) -> NH3 (g) (ikke afstemt)

N2 (g) + 3H2 (g) -> 2NH3 (g) (afstemt)

Hvis man starter med 4,56 g dinitrogen, hvor mange g dihydrogen skal man da bruge og hvor mange g ammoniak kan man fremstille?

Forløbet af beregningerne og resultaterne er lættere at overskue hvis man bruger et skema. Husk at vise, hvordan man er kommet frem til resultaterne


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2020 af janhaa

M=m/n

n(N2) = m/M = 4,56/28=...

n(H2) = 3n(N2)

n(NH3= = 2n(N2)


Svar #2
13. februar 2020 af Jamulla

Først finder jeg M

N= 14,01 * 2 = 28,02 g/mol
H2 = 1,008 * 2 = 2,016 g/mol
NH3 = 14,01 + 1,008 * 3 = 17,034 g/mol

Så finder jeg n 

n(N2) = m/M = 4,56 g / 28,02 g/mol = 0,163 mol
n(H2) = 3 * 0,163 mol = 0,489 mol
n(NH3) = 2 * 0,163 mol = 0,326 mol

Så finder jeg m

m(N2) = 4,56 g da dette er blevet oplyst
m(H2) = n*M = 0,489 mol * 2,016 g/mol = 1,9 g
m(NH3) = 0,326 mol * 17,034 g/mol = 5,6 g

Er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2020 af mathon

                     \small \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|}\hline &N_2&+&3H_2&\rightarrow &2\, NH_3\\\hline \textup{masse}/g&4.56&&0.98&&5.55\\\hline \textup{molmasse}/\frac{g}{mol}&28.014&&2.016&&17.031\\\hline \textup{antal mol}&0.1628&&0.4883&&0.3256\\\hline \textup{koefficienter}&1&&3&&2\\\hline \end{array}


Svar #4
13. februar 2020 af Jamulla

#3

                     \small \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|}\hline &N_2&+&3H_2&\rightarrow &2\, NH_3\\\hline \textup{masse}/g&4.56&&0.98&&5.55\\\hline \textup{molmasse}/\frac{g}{mol}&28.014&&2.016&&17.031\\\hline \textup{antal mol}&0.1628&&0.4883&&0.3256\\\hline \textup{koefficienter}&1&&3&&2\\\hline \end{array}

hvordan kan du få det molmassen til 28.014 (14.01 * 2 = 28.02 )
n = 4,56 g / 28.02 = 0,1627 mol 


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.