Matematik

faktoriser og forkort

13. februar 2020 af smisch - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har en opgave der lyder: faktoriser i tæller og nævner og forkort brøken

(4x2+4x*y+y2) / (4x2 - y )

håber der er nogen som kan hjælpe, da jeg nu har siddet med den i et stykke tid, og ikke aner hvad jeg skal gøre. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2020 af mathon

               \small \begin{array}{lllll}\textup{Du har vist}\\\textup{ en n\ae vnerfejl:}&\frac{4x^2+4xy+y^2}{4x^2-y^\mathbf{{\color{Red} 2}}} \\\\&\frac{(2x)^2+2\cdot (2x)\cdot y+y^2}{(2x+y)(2x-y)}=\frac{(2x+y)^2}{(2x+y)\cdot (2x-y)}=\frac{(2x+y)\cdot (2x+y)}{(2x+y)\cdot (2x-y)} \end{array}


Svar #2
13. februar 2020 af smisch

#1 - du har ret, er kommet til at skrive det forkert 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2020 af mathon

         \small \small \begin{array}{lllll}\textup{Du har vist}\\\textup{ en n\ae vnerfejl:}&\frac{4x^2+4xy+y^2}{4x^2-y^\mathbf{{\color{Red} 2}}} \\\\&\frac{(2x)^2+2\cdot (2x)\cdot y+y^2}{(2x+y)(2x-y)}=\frac{(2x+y)^2}{(2x+y)\cdot (2x-y)}=\frac{\cancel{(2x+y)}\cdot (2x+y)}{\cancel{(2x+y)}\cdot (2x-y)} \end{array}?


Svar #4
13. februar 2020 af smisch

bliver det så y/-y ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2020 af Anders521

# 4

Nej. Svaret er (2x+y)/(2x-y). Med mindre 2x er en faktor til y og -y, så kan den ikke fjernes.


Svar #6
13. februar 2020 af smisch

ohh okay, mange tak for hjælpen begge 2 :) 


Skriv et svar til: faktoriser og forkort

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.