Kemi

pH

14. februar 2020 af anne883d (Slettet) - Niveau: B-niveau

a) Beregn pH i en 0,250 M vandig opløsning af den svage syre salpetersyrling HNO2 ved 25 C

b) 25,0 mL 0,200 M HNO2(aq) blandes med 50,0 mL 0,100 M NaOH(aq). Beregn pH ved 25 C. 

Saltpetersyrling kan ved opvarmning omdannes fuldstændigt til salpetersyre m.m. ved reaktionen: 

3HNO2(aq)-> H+(aq)+NO3-(aq)+2NO(aq)+H2O(l)

En 0,300 M vandig opløsning af HNO2 omdannes efter overstående reaktion. 

c) Beregn opløsningens pH ved 25 C, når processen er løbet til ende. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2020 af mathon

Hvad har du beregnet?


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. februar 2020 af mathon

               \small \begin{array}{lllll}\textbf{a)}&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )\\\\&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 3.35-\log(0.250) \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2020 af mathon

b)     Opløsningen er
                                    75 mL vand indeholdende 0.005 mol NaNO2 

                     \small \small \begin{array}{llll}&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 3.35+\log\left ( \frac{0.005}{0.075} \right ) \right ) \end{array}        


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2020 af mathon

c)
    
Når processen i 1 L 0.3 M HNO2 er løbet til ende
     haves 1 L 0.1 M HNO3, som er en stærk syre
     hvoraf:
                      \small pH=-\log(0.1)=1


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2021 af lullu679

#3

b)     Opløsningen er
                                    75 mL vand indeholdende 0.005 mol NaNO2 

                     \small \small \begin{array}{llll}&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 3.35+\log\left ( \frac{0.005}{0.075} \right ) \right ) \end{array}        

Hvor får du de 7 fra? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. februar 2021 af mathon

detaljer:
                                       \small \begin{array}{lllll} pOH=\frac{1}{2}\cdot\left ( pK_b-\log(c_b) \right )\\\\ 14-pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 14-pK_s-\log(c_b) \right )\\\\ -14+pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( -14+pK_s+\log(c_b) \right )\\\\ -14+pH=-\frac{1}{2}\cdot 14+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s +\log(c_b)\right )\\\\\\ pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pKs+\log(c_b) \right ) \end{array}


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.