Kemi
Titrering
På smørmejerier tilsættes salt (NaCl) til smør, bortset fra når man fremstiller usaltet smør. Man kan bestemme saltindholdet i smør ved titrering.
Til et forsøg afvejes 0,257 g smør i et 10 mL bægerglas. Der tilsættes ca. 5 mL demineraliseret vand. Blandingen opvarmes i et varmt vandbad i nogle minutter, så smørret smelter. Så tilsættes 1 dråbe 0,1 M K2CrO4, hvorefter der titreres med 0,0500 M AgNO3 under magnetomrøring.
Ved ækvivalenspunktet er der tilsat 0,931 mL 0,0500 M AgNO3.
Følgende spørgsmål skal besvares med udregninger, hvor enheder indgår hele vejen:
a) Beregn den tilsatte stofmængde af AgNO3
b) Opstil et reaktionsskema for reaktionen. Hvilken stofmængde af NaCl er ækvivalent med den tilsat stofmængde af AgNO3 (skal begrundes ud fra reaktionsskemaet)?
c) Beregn massen af NaCl i det afvejet smør
d) Beregn smørrets saltindholdet i masseprocent
Jeg har gjort sådan
a) n(AgNO3) = c(AgNO3) * V = 0,0500 M * 0,0931 L = 0,00465 mol
b) Vidste ikke, hvordan faktisk
c) M= Na + Cl = 22,99 + 35,45 = 58,44 g/mol
m(NaCl) = n * M = 0,00465 mol * 58,44 g/mol = 0,271 g
massen af NaCl i det afvejet smør = 0,257 g smør / 0,271 g (NaCl) = 0,948 g
d) Vidste ikke, hvilke tal jeg skulle sætte ind
håber jeg kan få hjælp om det er rigtigt og de to jeg mangler
Skriv et svar til: Titrering
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.