Fysik

ukendt bølgelængde opgaver

03. marts 2020 af Mads110 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej folkens jeg har nogle opgaver som jeg vil høre om jeg har beregnet rigtigt. 

1 Spørgmål lyder følgende 

- En gitter indeholder 300 streger pr. mm. 

Nu sendes lys med en bestemt bølgelængde gennem gitteret, således at der dannes nogle pletter på en tavle bag gitteret. Afbøjningsvinklen til pletten af 4 orden måles til 51 grader

sin(51)=(4*lambda)/3333= 648

spørgmål 2 

En lysstråle sendes ind i et gitter, der har en gitterkonstant på 0,005 mm. Vi måler vinklen til fjerde ordenspletten til 14 grader 

sin(14)=(4*lambda)/5000=302

spørgsmål 3 

Vi retter laserstrålen fra en laserpen med bølgelægden 630 nm mod et optisk gitter. Efter passagen af gitteret danner 1 ordens strålen en vikel på phi=22,2 grader i forhold til strålen med 0 orden. Beregn gitterkonstanten. Hvor linjer pr mm indeholder gitteret? 

sin(22)=(1*630)/d=1667  

Har jeg beregnet dem alle sammen rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2020 af peter lind

sin(51º) = 648   ????

Brug formlen

d*sin(θn) = n*λ

Du mangler enheder


Svar #2
03. marts 2020 af Mads110 (Slettet)

Det er vel nm 


Svar #3
03. marts 2020 af Mads110 (Slettet)

Peter Lind. Jeg vil bare høre om midt svarer er rigtigt eller ej. Enhederne skal jeg nok tage mig af? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2020 af peter lind

sin(51º) = 648 er da ikke rigtig

Enhederne er da vigtige. jeg kan da ikke vide om enheden er ångstrøm, mm eller km


Svar #5
03. marts 2020 af Mads110 (Slettet)

Se på min begning. Jeg har skrevet formlen og indsat mine værdier. Jeg har eksempvis benyttet wordmat til at beregne lambda værdien for mig. Ville bare sikre mig at det så var rigtig. De der 300 streger pr mm har jeg omregnet til nm. Derfor har jeg skrevet 3333 nm 


Skriv et svar til: ukendt bølgelængde opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.