Kemi

LIgevægtsopgave

19. marts 2020 af Albertgp14 (Slettet) - Niveau: B-niveau


 

Vedhæftet fil: Opgave 2.10 fra Aurum 2.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll}a)&n(PCl_5)=\frac{10.0\; g}{208.24\; \frac{g}{mol}}=0.86\; mol\\\\&\left [ PCl_5 \right ]=\frac{0.86\; mol}{2.50\; L}=0.344\; M\\\\&\frac{\left [ PCl_3 \right ]\cdot \left [ Cl_2 \right ]}{\left [ PCl_5 \right ]}=K_c{^{\textup{700 K}}}\\\\&\frac{x^2}{0.344-x}=46.9\quad 0<x<0.344\\\\&x=0.342\\\\&\textup{ligev\ae gtskoncentrationer:}\\\\&\left [ PCl_5 \right ]=0.344-x=0.0025\; M\\\\&\left [ PCl_3 \right ]=\left [ Cl_2\right ] =x=0.342\; M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. marts 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}b)&\textup{tilsat:}\quad (PCl_5)=\frac{0.43\; mol}{2.5\; L}=0.172\; M\\\\&\frac{\left [ PCl_3 \right ]\cdot \left [ Cl_2 \right ]}{\left [ PCl_5 \right ]}=K_c{^{\textup{700 K}}}\\\\&\frac{(0.342+y)^2}{(0.0025+0.172)-y}=46.9\quad 0<x<0.1745\\\\&y=0.169\\\\&\textup{ligev\ae gtskoncentrationer:}\\\\&\left [ PCl_5 \right ]=0.1745-y=0.0056\; M\\\\&\left [ PCl_3 \right ]=\left [ Cl_2\right ] =(0.342\; M) +\left \{ y \right \}\; M=0.511\; M\\\\&\textup{Ligev\ae gten forskydes mod h\o jre.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll}d)&\textup{ligev\ae gten forskydes mod venstre.} \\\\e)&\textup{Reaktionen mod h\o jre er exoterm.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll}f)&\textup{nedsat temperatur:}\\\\&\frac{\left [ PCl_3 \right ]\cdot \left [ Cl_2 \right ]}{\left [ PCl_5 \right ]}=K_c{^{\textup{500 K}}}\\\\&\frac{\left ((0.511\; M)-z \right ))^2}{(0.0056\; M)+z}=0.573\; M\quad 0<\left \{ z \right \}<0.511\\\\&z=0.183\; M\\\\&\textup{ligev\ae gtskoncentrationer:}\\\\&\left [ PCl_5 \right ]=(0.0056\; M)+z=0.189\; M\\\\&\left [ PCl_3 \right ]=\left [ Cl_2\right ] =(0.511\; M) -z=0.328\; M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. marts 2020 af mathon

e) korrigeres:
                       Da ligevægtskonstanten ved 500°C er mindre end 700°C, forskydes ligevægten mod
                       venstre (hvilket giver mindre tæller og større nævner).

                        Årsagen til forskydningen er en temperaturnedsættelse.
                        Forskydningen går altid i en retning, der modvirker det påtvungne indgreb.
                        Mod venstre er altså mod en temperaturforhøjelse
                        dvs mod venstre er en exoterm retning.

                        Retningen mod højre er derfor i endoterm retning.
                  
                        


Skriv et svar til: LIgevægtsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.