Fysik

newtons 2. lov

19. marts 2020 af GHJ789 - Niveau: B-niveau

Hvordan udleder man formlen for kinetisk energi, ud fra newtons 2. lov?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Formlen

Ekin = ½ * m * v2

er en definition på Ekin. Det er derfor ikke noget man kan udlede.


Svar #2
19. marts 2020 af GHJ789

Men vi skal ligesom antage at vi ikke kender til formlen, og så skal vi vise hvordan vi kan komme frem til den


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Hvis du påvirker en masse m med en resulterende kraft Fres og flytter den distancen s, så har du udført arbejdet

Ares = Fres * s

I følge Newtons 2. lov har du

Fres = m*a

og så er der en bevægelsesligning der siger

v2 - v02 = 2as

Dette giver 

Ares = m*a*(v2 - v02)/(2a)  <=>

Ares = ½mv2 - ½mv02

Dette giver så anledning til at man definerer størrelsen Ekin som 

Ekin = ½mv2

og man har så arbejdssætningen

Ares = ΔEkin


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2020 af Eksperimentalfysikeren

#1. Det er ikke definitionen på Ekin.

Ekin er defineret som det arbejde, der skal udføres for at accelerere massen m til hastigheden v fra stilstand.

Hvis massen m accelereres i tiden t med accelerationen a, tilbagelægger den strækningen

s = ½at2

ogfnår hastigheden

v=at.

Her isoleres t og indsættes i udtrykket for s:

s=\frac{1}{2}a(\frac{v}{a})^{2} = \frac{v^{2}}{2a}

For at opnå denne acceleration, skal massen være påvirket af en kraft

F=m*a.

Den udfører arbejdet

A=F*s = m*a*\frac{v^{2}}{2a} = \frac{1}{2}m*v^{2}


Skriv et svar til: newtons 2. lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.